Kathedraal van Bayeyx

Evenementen D-Day:

75ste herdenking

Op 6 juni is het precies 75 jaar geleden dat de landingsstranden Utah-, Gold-, Juno-, Omaha- en Swordbeach door duizenden geallieerde soldaten bestormd werden. Medio juni 2019 vinden er ter gelegenheid van de 75ste herdenking van D-Day en de invasie van Normandië tal van evenementen plaats.

Arromance caisson
Prinses Irenebrigade

Locaties & evenementen

The Longest Day
Peter Heuveling uit IJlst aanschouwde in Normandië het dorp Sainte-Mère-Église met eigen ogen. Sainte-Mère-Église werd wereldberoemd door de de dropping Amerikaanse parachutist John Steele op 6 juni 1944, verfilmd in oorlogsfilm The Longest Day. ,,Wij waren door alle verhalen erg benieuwd geworden naar de streek, in 2009 gingen wij er voor het eerst heen”, zo vertelt Heuveling.

Hij bezocht de kerk waar Steele na een foutieve dropping van de Luchtlandingsdivisie vast komt te zitten. ,,Hij was in zijn voet geraakt en deed twee uur lang net alsof hij dood was. Aan de kerk hangt nu een pop, precies op de plek waar het allemaal gebeurd is. Erg indrukwekkend om te zien.”

Omaha Beach
Het invasiestrand Omaha Beach in Saint-Laurent-sur-Mer is bijzonder. Hoewel aan deze kustlijn in 1944 gruwelijke gebeurtenissen hebben afgespeeld, is het strand bijna 75 jaar later uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. De gedenksteen Les Braves (De Dapperen) ligt in het midden van het strand en bevat de segmenten Hoop, Vrijheid en Broederschap. Op het opschrift van de plaat prijkt: ,,Op 6 juni 1944 waren deze mannen méér dan soldaten, ze waren onze broers.’

Pointe du Hoc
Tussen de landingsstranden Utah en Omaha Beach, in Saint-Pierre-du-Mont, ligt de metershoge klif Pointe du Hoc. Een levensgroot aandenken aan de riskante aanval van het tweede U.S. Ranger Battlion tegen een Duitse artilleriebatterij. Tijdens D-Day vormde het een belangrijk doelwit van de geaillieerden: de vele scheepskanonnen op het strand moesten onschadelijk worden gemaakt. Op het hoogste punt staat nu een monument met een schitterend uitzicht over de kust en liggen kapotte delen van Duitse bunkers.

Sainte-Mère-Église
Sainte-Mère-Église is vriendelijk. In het dorpje is het Airborne oorlogsmuseum gevestigd, op de plaats waar de Amerikaanse paratroopers - in de nacht van 5 op 6 juni 1944 - hevige vuurgevechten hielden. Precies tegenover de kerk waar John Steele in 1944 opgepakt werd door het Duitse leger. Cornelius Ryan begon in 1956 met het schrijven van The Longest Day (vertaald als De Langste Dag), een boek over de invasie in Normandië. Na de verschijning in 1959 werd het boek onmiddellijk een beststeller en bleef een verfilming niet uit.

D-Dayfestival
In het Airborne museum wordt stilgestaan bij de belevenissen van de Amerikaanse parachutisten van de 82ste en 101ste Airborne Divisie. Van de invasievoorbereidingen in Engeland tot het moment van bevrijding: een indrukwekkende collectie originele uitrustingen, wapens, lucht- en landvoertuigen en andere oorlogsmemorabilia zijn in dit museum te bekijken. In het kader van het 75-jarig bestaan van de D-Dayinvasie wordt dit jaar van 25 mei tot 16 juni het D-Dayfestival gehouden. Een swingend herdenkingsfeest in Normandië met optredens, herdenkingen, parades, een tentoonstelling van militaire- en burgervoertuigen, bunkerrondleidingen en andere evenementen rond het thema ‘vrijheid.’

Liberty Concert
Er is ook aan de soldaten gedacht die nog in leven zijn. Op 6 juni wonen zij, op het strand van Normandië, het Liberty Concert bij. Precies op de dag van de geallieerde landingen in Normandië in 1944 en tevens het begin van de bevrijding van West-Europa. Het Liberty Concert maakt onderdeel uit van de internationale campagne ‘Europe remembers , die de viering van 75 jaar vrijheid in West-Europa kracht bij wil zetten. Het internationale vrijheidsconcert staat stil bij de herdenking en viering van 75-jaar D-Day, in de vorm van optredens van internationale sprekers en topartiesten. Naar verwachting genieten 75.000 ‘freedom fighters’ van een internationale muzikale line-up.

Coleville-sur-Mer
Indruk maakt de militaire begraafplaats in Coleville-sur-Mer. Hier liggen de Amerikaanse soldaten begraven die op 6 juni 1944 tijdens de invasie van Normandië gesneuveld zijn. Op het Normandy American Cemetry and Memorial wandelt in stilte tussen de marmeren kruisen van 9387 soldaten, waarvan ruim 307 slachtoffers onbekend zijn. Een uur op de rustieke begraafplaats is al indrukwekkend.

Iedereen zoekt zijn weg op het kerkhof, dat wordt omgeven door naaldbomen en een ruisende blauwe zee. De duizenden witmarmeren kruizen of Davidsterren staan symbool voor de vele Amerikaanse soldaten die tijdens de geaillieerde invasie vielen. Het lijkt net alsof u zich bevindt in de openingsscène van Saving Private Ryan, waarin kapitein John Miller voor het kruis van een omgekomen strijdmakker in elkaar zakt.

Bekijk ook de Daks over Normandy en de Parade Sainte-Mère-Eglise.

Foto's v.l.n.r: De Notre-Dame te Bayeux, Arromanches-les-Bains (caisson), Britse begraafplaats Bayeux & Arromanches-les-Bains met restanten Mulberryhaven

Utah Beach Normandie

Herdenking van D-Day

Herdenking van D-Day en de strijd in Normandië door de ogen van een reiziger. Op de voormalige landingsstranden van Normandië is de geschiedenis tastbaar.

D-day strand te Arromanches les Bains

In de voetsporen van D-Day

D-Day is op 6 juni 2019 precies 75 jaar geleden. Zeventiger Peter Heuveling uit IJlst reist met zijn vrouw Pia elk jaar met auto en caravan af naar het kustgebied waar de invasie op Omaha Beach plaatsvond.

6-daagse fietsvakantie Mecklenburgse Meren

Camping Château de Martragny

Martragny , Normandië, Frankrijk

Camping Domaine des Ormes zwempa

Profiteer nu van onze vroegboekkorting!

Camping Domaine des Ormes

Epiniac, Bretagne, Frankrijk

Chateau le Galinee zwemparadijs

Camping Castel Château de Galinée

Saint-Cast-le-Guildo, Bretagne, Frankrijk