Utah Beach Normandie

De invasie van Normandië

6 juni 1944, tegenwoordig bekend als D-Day, markeerde het begin van een lange zomer voor de geallieerde troepen van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk. De Slag om Normandië begon met een bataljon van meer dan 150.000 soldaten, met als doel de Duitse strijdkrachten te verslaan in de hoop op een einde aan de Tweede Wereldoorlog te maken. De overwinning van de geallieerden was een cruciaal punt van de oorlog en leidde uiteindelijk tot het einde van deze vreselijke periode.

Vind uw vakantie
Kies uw aankomstdatum
Verblijfsduur
Bestemming
Bekijk alle resultaten
normandy dday 1
normandy beach 2
D-Day 75 jaar
Bekijk alle fotos (4)

D-Day

In juni 2019 was het precies 75 jaar geleden dat de geallieerde troepen de stranden van Normandië op heldhaftige wijze bestormden. D-Day veranderde de Tweede Wereldoorlog en luidde het eind van de oorlog in. Ter herdenking van D-Day en de invasie van Normandië vonden er verschillende evenementen plaats in heel Frankrijk.

Geschiedenisles: Een glimp van 'Operatie Neptune'

Voor de strijd

Toen Duitsland Frankrijk binnenviel in een van hun pogingen om heel Europa te bezetten, verenigden de Verenigde Staten en Groot-Brittanië zich met Frankrijk om de bezetting te vertragen, waardoor ze de mogelijkheid kregen voor een invasie. De geallieerden begon troepen en voorraden te verzamelen in Groot-Britannië. Zij begonnen steeds meer bombardementen en luchtaanvallen uit te voeren op het Duitse grondgebied, waarbij zij zich specifiek richtten op vliegvelden, spoorwegen, bruggen en andere kritieke locaties om het Duitse leger zo veel mogelijk te vertragen. Vanwege de plotselinge voortgang van de geallieerden verwachtten de Duitse militairen dat een invasie niet lang uit zou blijven, maar konden zij er niet achter komen waar en wanneer de invasie gepland was.

Pas de Calais

Met de gedachte om de duitse troepen te misleiden, vielen de geallieerden de Duitse troepen aan tot net ten noorden van Normandië, bij Pas de Calais. Een andere onverwachts bijkomende, maar kritieke factor waren de weersomstandigheden. Na maanden van voorbereiding werd de Bres bijna afgeblazen door de onstuimige weersomstandigheden. Opperbevelhebber van de geallieerden van de Verenigde Staten, Generaal Eisenhower, besloot ondanks de slechte weersomstandigheden door te gaan met de invasie. Mede hierdoor vermoedden de Duitsers niets en waren zij onvoorbereid op de infiltratie.

De invasie

Er werden duizenden mannequins (poppen) neergelegd om de vijand te verwarren en hun munitievoorraad te verkleinen. Paratroopers werden midden in de nacht vanuit de lucht gedropt in vijandelijk gebied. De paratroopers landden achter vijandige linies en hadden de missie om de brug te veroveren en de belangrijkste Duitse linies te elimineren, waardoor de grond troepen het strand succesvol konden bestormen. De volgende aanval van de geallieerden, waren duizenden vliegtuigen die de Duitse verdedigingswerken bombadeerden, tegelijkertijd bombardeerden een golf van oorlogsschepen het strand. De ondergrondse troepen van het Franse verzet maakten de Duitse toevoeren en contact onbruikbaar door de vernietiging van spoor- en telefoonlijnen, waardoor meer dan 6.000 schepen van de invasie troepen met tanks, wapens en andere uitrustingen het strand konden bereiken.

De overwonnen strijd

Aan het einde van D-Day waren meer dan 150.000 troepen aangekomen in Normandië. De daarop volgende dagen dreven de geallieerden de Duitsers verder landinwaarts, totdat ze geheel uit Frankrijk verdreven werden. Meer dan een half miljoen geallieerden hebben naar het moment toegewerkt om de verloren slag op 17 juni 1940 ongedaan te maken. Dit leidde naar het moment in eind augustus 1944 waar na een gruwelijke slag, Parijs bevrijd werd van de Duitsers. Tevens werden de Duitsers verslagen in de Slag om de Ardennen, met als gevolg dat de Duitsers zich over moesten geven aan de geallieerden.

Normandië

Accommodaties

  • Huur een bungalowtent op Chateau de Martragny: Een middelgrote camping met een prachtig 18e eeuws kasteel, grote visvijver en slechts (ca.) 25 km van D-day landingsplaatsen.
  • Huur een GlamLodge tent op camping Domaine des Ormes: 5-sterrencamping met 18-holes golfbaan, 16e eeuws kasteel en 6 zwembaden.
  • Huur een bungalowtent of GlamLodge tent op camping Château de Galinée: 5-sterrencamping slechts 3 km van de zee gelegen, bij een charmant 13e eeuwskasteel en met een mini kabelbaan.

Historische websites, Musea en Touren

In de regio van Normandië zijn meer dan honderd monumenten, musea en locaties gewijd aan het bewaren en overbrengen van de herinnering aan de tragische gebeurtenissen die het landschap, de geschiedenis en de bevolking van de regio diepgaand hebben beïnvloed. Wij hebben er een aantal voor u op een rij gezet (Let op: al deze links brengen u op een Engelstalige website). Voor een meer gedetailleerde lijst, bekijk deze pagina.

Prinses Irene Brigade

In de voetsporen van D-Day

D-Day is op 6 juni 2019 precies 75 jaar geleden. Zeventiger Peter Heuveling uit IJlst reist met zijn vrouw Pia elk jaar met auto en caravan af naar het kustgebied waar de invasie op Omaha Beach plaatsvond.

Luchtfoto camping Chateau de Martragny

Charmecamping vlakbij D-Day landingsstranden

Camping Château de Martragny

Martragny , Normandië, Frankrijk

Camping Domaine des Ormes nieuwe zwembad

Camping Domaine des Ormes

Epiniac, Bretagne, Frankrijk

Chateau le Galinee zwemparadijs

Camping Castel Château de Galinée

Saint-Cast-le-Guildo, Bretagne, Frankrijk