VakantieVerhaal: In de voetsporen van D-Day

Op de vroege ochtend van 6 juni 1944 is in de Franse kustplaats Saint-Laurent-sur-Mer de spanning om te snijden. In de Atlantische Oceaan dobberen ruim om zes uur ’s ochtends ruim 150.000 doodsbange geailleerde soldaten rond in vijfduizend schepen, op steenworp afstand van Omaha. De belangrijkste missie: de bevrijding van West-Europa.

Utah Beach Normandie
ARROMANCHES-BESSIN-FALAISE-LITTORAL-COTE-MER-
Kathedraal van Bayeyx

Matragny

Zeventiger Peter Heuveling reist met zijn vrouw Pia elk jaar met auto en caravan af naar Martragny (omgeving Bayeux), het kustgebied waar de invasie op Omaha Beach plaatsvond. Door alle verhalen was het stel - dat in 2009 voor het eerst naar Arromanche ging - enorm benieuwd geworden naar de streek.

Heldhaftig

De gebeurtenissen laten Peter niet onberoerd. Elk jaar staat hij daarom stil bij het lot van de Amerikaanse soldaten van Omaha Beach, één van de landingsstranden van de militaire invasie. ,,Als je daar aan de kust staat, laat je echt op je inwerken wat daar destijds gebeurd is. Onze vrijheid hebben wij echt aan deze jongens te danken, ze waren heldhaftig. Daar heb ik enorm ontzag voor”, legt Heuveling uit.

Operatie Paddle

Hij woont regelmatig de herdenking in Arromanches bij, die bijna elk jaar wordt bijgewoond door de Prinses Irene Brigade uit Nederland. ,,Deze militaire brigade kwam in Arromanches aan land en hielp bij Operatie Paddle, in het oosten van de rivier de Orne in Normandië.”

Kampeerder

De zeventiger brengt zijn vakantie steevast door in de omgeving van Martragny, op circa 25 kilometer afstand van de D-Daylandingsstranden. Hij vindt vindt kamperen één van de mooiste manieren om Normandië te ontdekken: ,,Je kan met een tent of caravan heerlijk van het buitenleven genieten en het net zo luxe maken als je zelf wilt, omdat je immers zelf al je spullen meeneemt. Ook is contact met anderen snel gemaakt”, zegt Heuveling, die tijdens zijn vakantie graag van de zon geniet.

Fietslandschap

Heuveling omschrijft Normandië als een ‘knappe’ omgeving met veel mogelijkheden. ,,Naast prachtige steden en mooie stranden is er een kleurrijk platteland met velden, bossen en eeuwenoude boerderijen. Mijn vrouw en ik fietsen graag door de streek, een heuvelachtig gebied door de glooiingen in het landschap. Over het algemeen is het veilig om in Normandië te fietsen: de Franse automobilisten zijn vriendelijk houden zich over het algemeen goed aan de snelheid van tachtig kilometer per uur.”

Geschiedenisles: Omaha Beach

Voor de strijd

Op Omaha Beach krijgen de Amerikaanse soldaten het in 1944 zwaar te verduren. Om het gebied tussen de rivier de Vire en Port-en-Bessin te veroveren zal men – al varend en te voet in het water- de Duitse manschappen moeten passeren. Gevaar ligt op de loer: het strand ligt bezaaid met landmijnen en obstakels, schoten van mitrailleurs klinken onophoudelijk en er is nauwelijks beschutting.

De invasie

Met gevaar voor eigen leven stormen duizenden soldaten het strand op, terwijl het Duitse leger zich schuilhoudt in de duinen en vanuit ondergrondse bunkers het vuur opent. Drieduizend soldaten sneuvelen op Omaha-strand of raken zwaargewond.

De overwonnen strijd

Aan het einde van D-Day kwamen ruim 150.000 troepen aan in Normandië. De daarop volgende dagen dreven de geallieerden de Duitsers verder landinwaarts, totdat ze geheel uit Frankrijk verdreven werden. Meer dan een half miljoen geallieerden hebben naar het moment toegewerkt om de verloren slag op 17 juni 1940 ongedaan te maken. Dit leidde naar het moment in eind augustus 1944 waar, na een gruwelijke slag, Parijs bevrijd werd van de Duitsers. Tevens werden de Duitsers verslagen in de Slag om de Ardennen, met als gevolg dat het Duitse leger zich over moest geven aan de geallieerden.

Foto's v.l.n.r.: Utah Beach, Het strand van Arromanches-les-Bains & De Notre-Dame van Bayeux.

Luchtfoto camping Chateau de Martragny

Charmecamping vlakbij D-Day landingsstranden

Camping Château de Martragny

Martragny , Normandië, Frankrijk

Camping Domaine des Ormes nieuwe zwembad

Camping Domaine des Ormes

Epiniac, Bretagne, Frankrijk

Chateau le Galinee zwemparadijs

Camping Castel Château de Galinée

Saint-Cast-le-Guildo, Bretagne, Frankrijk