VakantieVerhaal: Terug naar Toscane

Al jaren trekt camping Barco Reale in San Baronto een vast publiek. Nicole en Liesbeth Willems uit Maastricht hebben inmiddels al acht zomers doorgebracht op de charmante camping in Toscane. Nicole (16): ,,Elk jaar word ik wel door iemand herkend!” Moeder Liesbeth vult aan: ,,Het ons-kent-ons-gehalte is vrij hoog.”

De Toren van Pisa VakantieVerhaal Barco Reale
Musical camping Barco Reale
De Toren van Pisa VakantieVerhaal Barco Reale

Musicalcarrière

Al op vierjarige leeftijd figureerde Nicole in de musical ‘The Lion King’, een moment dat ze zich nog maar al te goed kan herinneren. ,,Ik werd door het animatieteam gevraagd om één van de jungledieren te spelen. Welke rol ik kreeg? Een baviaan, die zijn tong uitstak en zijn billen schudde. Erg grappig om zo’n gekke rol te spelen!” Afgelopen zomer trok ze op met jongeren van allerlei leeftijden. ,,Ik zoek zeventien- en achttienjarigen op en meiden van dertien, omdat iedereen hier heel leuk met elkaar omgaat. De meeste ken ik al jaren en doordat je elkaar de hele dag door tegenkomt, leer je elkaar supergoed kennen!”

Aquagym & tafeltennis

Van musicals tot aquagym, tafeltennis en voetbal: Inge, Nicole en hun broer Jos hebben de afgelopen jaren meegedaan aan allerlei activiteiten. Moeder Liesbeth legt uit: ,,Mijn man en ik kamperen al van jongs af aan. Toen we een aantal jaar geleden op doorreis waren naar Frankrijk, reden we vanuit Zwitserland en door Noord-Italië naar onze camping.” Ze waren zo onder de indruk van de glooiende heuvels en de prachtige meren, dat ze besloten om het jaar erop eens te gaan kamperen in Italië.

Fantastische tijd

,,Onze eerste vakantie op Barco Reale was in 2004. Onze zoon Jos was toen vijf, onze middelste vier jaar en de jongste anderhalf. We hebben daar echt een fantastische tijd beleefd!” Vervolgens kampeerden ze van 2007 tot 2011 op Barco. ,,Vooral vanwege de goede sfeer, de leuke activiteiten en het mooie zwembad, maar ook door het gezellige contact met de meiden van het animatieteam. Zo mochten onze kinderen soms tijdens de dansjes meeswingen op het podium”, vertelt Liesbeth glunderend.

,,Ze waren wel érg groot geworden"

,,We zijn er een jaar of zeven niet meer geweest: in 2011 vertrok het animatieteam en er gebeurde iets op de camping.” In 2018 besloten ze terug te gaan naar Barco Reale en vierden ze vakantie in een tent van Rent-a-Tent. ,,Omdat we die iets prettiger vonden dan de tent van het jaar ervoor.” Al gauw werd Liesbeth gespot door één van de animatiemedewerkers, die nu in Italië woont. ,,Het grappige was dat ze de kinderen niet meer herkende; die waren in de tussentijd wel érg groot geworden!”

Animatieteam

Inmiddels gaan haar broer Jos en zus Inge niet meer mee op vakantie. ,,Ik beleef met mijn ouders, broer en zus altijd wel een leuke tijd op Barco Reale. Wel gaat mijn zus Inge komend jaar met haar vriend naar een andere plek”, vertelt Nicole. In het zwembad doet ze 's ochtends graag mee aan de aquagym. ,,De les begint vroeg, maar het is altijd een supergezellige activiteit die wordt gegeven door de meiden en jongens van het animatieteam. Zij zijn heel open en aardig en ik zoek ze altijd even op!”

Dezelfde plek

,,Wij hebben een plek met heel veel schaduw en veel ruimte rondom de tent. Het fijne van een tent is dat het ruimer is dan een caravan. Normaal gesproken heb je goed weer, dan is een tent prima en bovendien goedkoper. Alleen bij slecht weer is een caravan handiger”, zo verklaart Liesbeth.

Berg op, berg af

Als ze de berg op- en afrijdt, ziet Liesbeth bij mooi weer vaak veel wielrenners voorbijkomen. ,,Ontzettend knap dat ze in die temperaturen nog de berg op kunnen fietsen! Zelf zit ik liever voor de tent op een stoel en ontspan ik met een goede thriller. Het is heerlijk om zo tot rust te komen, en niets te hoeven!” ’s Avonds gaat de familie voor leuke shows naar de arena. ,,Daar worden cabaret-, goochel- en spelletjesshows gehouden", vertelt Nicole.

Cinque Terre

,,Welk type gast we veel tegenkomen? Vooral rustzoekers, die met hun familie of vrienden genieten van La Dolce Vita. Barco Reale ligt immers op de top van een heuvel, een stukje rijden van de grote steden. Feestjongeren kom je er niet veel tegen.” Een grote aanrader volgens Liesbeth is Cinque Terre aan de Italiaanse Rivièra: een ruige kuststrook met vijf kleurrijke vissersdorpjes die eeuwenlang alleen te voet en via de zee bereikbaar waren. ,,Een bijzonder gezicht. Corniglia, Manarola, Monterosso al Mare, Vernazza & Riomaggiore staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO”, vertelt Liesbeth enthousiast.

Toeval

Het afgelopen jaar werd Nicole zelfs herkend door iemand van haar school; zij vierde ook vakantie op Barco Reale. ,,Diegene zag mij voorbijkomen op een Instagramfoto van een animator, ze is namelijk bevriend met iemand van het animatieteam. Heel grappig, want ze had mij op de camping helemaal niet herkend. En toevallig zit er iemand bij het animatieteam die - net als ons - ook uit Maastricht komt!”

In 2020 vertrekt de familie voor de negende keer naar de camping in Toscane. De kans is groot dat Nicole – net als in 2004- in de campingmusical schittert. ,,Zolang het leuk is, blijf ik het nog doen", aldus Nicole.

Foto 1: v.l.n.r. Inge, Nicole en vriend Inge, Foto 2: Nicole (midden), Foto 3: Liesbeth Willems

Animatieteam VakantieVerhaal camping Barco Re

Vriendelijk personeel

,,Onze kinderen werden bij de ijsjeskraam vaak herkend door medewerkers en kregen een gratis ijsje, soms ook bij vertrek! Tegenover de camping is trouwens een heel leuk restaurant, waarvan de eigenaresse vroeger op de camping heeft gewerkt. Ze spreekt een aardig woordje Nederlands, heel handig", vertelt Liesbeth.

Zwembad camping Barco Reale

Camping Barco Reale

Camping Barco Reale ligt in het hart van Toscane, te midden van de pittoreske Toscaanse heuvels.

Toscane

Campingvakanties Toscane

Eén van de mooiste streken van Italië is toch wel Toscane. De combinatie van natuur en cultuur heeft een grote aantrekkingskracht.

Italië foto Unsplash

Campingvakanties Italië

Vakantie vieren in Italië betekent afwisselend genieten van glooiende landschappen en middeleeuwse dorpjes.

Jim VakantieVerhaal Cisano San Vito

Romantisch kamperen aan het Gardameer

Met een bootje over het Gardameer varen? De 25-jarige Jim uit Twente durfde het aan. ,,We meerden overal aan. Ideaal om een terrasje te pakken!”

VakantieVerhaal camping Tiglio

Internationale vriendschap

De Rotterdamse Coby Wibier-Schijven hield Italiaanse vrienden over aan haar verblijf op de camping in Sirmione. ,,Eigenlijk klikte het al vanaf het eerste moment!", aldus Coby.