‘Coronaproof’ vakantie vieren in Frankrijk

Op vakantie naar Frankrijk? Nu alle seinen op groen staan, maken de campingeigenaren van Les Charmilles en Gorges du Chambon zich op voor een geweldige zomer. ,,Zo rustig en mooi als het nu is, is het in jaren niet meer geweest! Deze zomer geniet je echt in alle rust van de schoonheid van Frankrijk.”

Camping Les Charmilles Kinderbad dichtbij
Camping Gorges du Chambon Limousin
kanovaren op de ardeche

Op vakantie naar Frankrijk
Nu alle toeristische reizen naar Frankrijk sinds 15 juni weer zijn toegestaan, reizen de Nederlandse vakantiegasten weer af naar la douce France. In heel Frankrijk zijn de parken, meren, stranden, restaurants en musea inmiddels weer geopend. Op camping Les Charmilles (Ardèche) en camping Les Gorges du Chambon (de Charente) wordt er alles aan gedaan om veilig toeristen te ontvangen. Als tip geven de Nederlandse campingeigenaren: ,,Als je naar een restaurant toegaat en binnen wilt eten, is het verstandig om een mondkapje op zak te hebben. Dat geldt ook voor winkels en musea.”

Veilig vakantie vieren
De afgelopen maanden hebben de campingeigenaren protocollen opgesteld om ‘veilig’ open te kunnen gaan. In de recepties en in de campingwinkels mag nog maar een beperkt aantal mensen tegelijk binnen zijn. Ook zijn de animatieprogramma’s aangepast en zit er tussen de tafels van de campingrestaurants minimaal één meter afstand.

Voldoende ruimte
De campingeigenaren van Les Charmilles, Maaike Martojo en Martin Hardenberg, verwelkomden op 27 juni hun eerste vakantiegasten. Om hun charmante familiecamping in Darbres ‘coronaproof’ te maken, hieven ze een deel van de kampeerplekken op. ,,Onze gasten kunnen zich gewoon vrij bewegen over de camping. Al gelden bij ons wel de Franse basisregels, waaronder het houden van één meter afstand. We nemen alleen de plekken in gebruik die onze vakantiegasten voldoende ruimte bieden”, legt Martojo vanuit Frankrijk uit.

Animatie
,,Verder doen we ons uiterste best om activiteiten te bedenken die in aangepaste vorm kunnen doorgaan. Om die reden werken we met tafels, is er geen fysiek contact en zullen onze Nederlandse animatiemedewerkers mondkapjes dragen”, aldus Martojo. Mondkapjes zijn verplicht in afgesloten ruimtes waar mensen moeilijk afstand kunnen behouden. In de sanitairgebouwen van Les Charmilles zijn daarom diverse looproutes gecreëerd. ,,Al kan het voorkomen dat onze gasten, op drukke momenten, even op elkaar moeten wachten”, vertelt eigenaresse Maaike Martojo.

Veel Nederlanders
Sinds 2013 runt Lidewij Froger met haar man Pascal camping Les Gorges du Chambon. De eigenaresse verwacht, mede door de aanwezigheid van een Nederlandstalig animatieteam, deze zomer veel Nederlanders in Eymouthiers. Lidewij: ,,Door het coronavirus is het iets rustiger dan normaal. Ik schat dat ruim de helft van onze gasten afkomstig is uit Nederland, al zien we hier ook Fransen, Belgen en Engelsen. We verwachten dat het na 19 juli drukker zal worden, omdat in die periode het hoogseizoen van start gaat.”

Bij de kidsclub van Les Gorges du Chambon, een kasteelcamping met een 17de-eeuwse boerenhoeve, wordt in kleine groepen gewerkt. De kinderen tussen de 3 en 10 jaar bewaren, met behulp van tafels, minimaal één meter afstand tot elkaar. ,,Ze werken buiten in twee groepen, van maximaal 10 kinderen. Elke ochtend kunnen ze twee uur meedoen aan onze (knutsel)activiteiten. Daarvoor kunnen ze zich van tevoren aanmelden”, meldt eigenaresse Lidewij Froger vanuit Frankrijk.

Zwemmen
,,Vanwege de huidige situatie is het niet nodig om met tijdsblokken te werken, omdat we in het zwembad, het kinderbad en op de terrassen maximaal 200 vakantiegasten mogen toelaten. Nu de bezetting lager is, Verder halen we rond het zwembad een aantal ligbedden weg, waardoor onze gasten meer ruimte tot hun beschikking hebben. Om de hygiëne zoveel mogelijk te garanderen, is het gebruik van meegebracht (op)blaasspeelgoed niet toegestaan. Tot slot behandelen we al onze zwembaden met chloor. Het chloorgehalte is zodanig, dat deze zelfs virussen vernietigt”, vervolgt ze.

Ligbedden aanwezig
Ook in het zwembad van camping Les Charmilles is, in verband met besmettingsgevaar, geen (zwembad)speelgoed toegestaan en worden er geen tijdsblokken ingesteld. Maaike Martojo: ,,In het zwembad mogen we maximaal 250 personen tegelijk toelaten. De ligbedden kunnen overigens gebruikt worden, hiervoor is ook ontsmettingsmiddel beschikbaar. Daarmee kunnen onze vakantiegasten zelf hun ligbedden desinfecteren. Om een oogje in het zeil te houden, kunnen de ouders rustig aan de rand van het zwembad zitten.”

De campingeigenaren in de Ardèche en de Charente maken zich op voor een geweldig kampeerseizoen. ,,Zo rustig en mooi als het nu is, is het in jaren niet meer geweest! Deze zomer geniet je echt in alle rust van de schoonheid van Frankrijk!”

Camping Les Charmilles animatie

Sportieve outdooractiviteiten

Vanaf camping Les Charmilles worden verschillende (buitensport)activiteiten georganiseerd zoals kanovaren, tokkelen en canyoning. Sommige worden begeleid door ervaren en gediplomeerde gidsen. ,,U kunt alle activiteiten op uw eigen niveau beoefenen. Voor onze gasten zijn bij de receptie wandel-, race- en ATB routes (in het Nederlands) in bruikleen te verkrijgen”, aldus eigenaresse Maaike Martojo. Deze zomer gaan ook de muziekavonden en de andere activiteiten in aangepaste vorm door: ,,Elke week organiseren we een paëlla-avond en tijdens het hoogseizoen treedt er ook een band op."

Gorges du Chambon kinderanimatie

Op avontuur in natuur

Op Les Gorges du Chambon vinden er deze zomer tal van activiteiten plaats. ,,In heel Frankrijk zijn teamsporten (max. 10 personen) inmiddels weer toegestaan. Als er op de camping activiteiten gehouden worden, doen er dus maximaal tien personen mee”, zegt eigenaresse Lidewij Froger. ,,Vorig jaar hebben we een gezellige ontmoetingsplek gecreëerd, waar je kunt barbecueën. Daar wordt veel gebruik van gemaakt!” De charmecamping is een uitstekende uitvalsbasis voor wandelen, mountainbiken, kanoën en paardrijden. ,,In de omgeving van de camping liggen prachtige wandelroutes en met de de auto bereik je binnen tien minuten de Tardoire. Op deze rivier kun je heerlijk kanoën!”