5x Culinair genieten in Lyon

Wijn, topchefs, bouchons, patisserieën & nouvelle cuisine: Lyon is werkelijk onmisbaar. Wat beleven fijnproevers én grote eters in deze culinaire pitstop aan de Route du Soleil? Onze redacteur ontdekte de smakelijkste adresjes van de gastronomische hoofdstad van Frankrijk.

Lyon
Lyon
Lyon

1. Restaurants
Van peperduur tot low-budget: Lyon herbergt ruim drieduizend restaurants. Liefhebbers van de wereldberoemde zwarte truffelsoep van topchef Paul Bocuse gaan naar driesterrenrestaurant Auberge du Pont de Collognes. Bijzonder: zijn oude geboortehuis is nog steeds onderdeel van het restaurant en het uitzicht op de oevers van de Saône is werkelijk prachtig. Ga voor een reis terug in de tijd naar sterrenrestaurant La Mère Brazier uit 1921, waar blauwe kreeft met koraal en Bresse Poularde (kip) op het menu staat.

Betaalbaar uit eten? Tripadvisor tipt Le Book-Lard aan de Rue Dugueschlin: een pub met typische streekgerechten, een rustige sfeer en fijne wijnen. Charmante cafés, restaurants en wijnbarretjes vindt u rondom Place Saint-Paul en de knusse straat Place Neuve Saint-Jean, waar u typisch Franse escargots eet.

2. Bouchons
Lyon is bekend om zijn bouchons: bistroachtige restaurantjes die u op elke hoek van de straat tegenkomt en waar u voor een zachte prijs geniet van stevige maaltijden en overheerlijke specialiteiten. Van pralinétaart tot Coq au vin (gestoofde kip) en Rosette de Lyon (salami), Cervelle de Canut (jonge witte kaas met kruiden) en de wereldberoemde saucisson brioché: een gebakken saucijs met pistachenootjes, omhuld door een zachte brioche. Eén van de beste Lyonese bouchons is Café des Fédérations: een sfeervolle Franse inrichting en typische Lyonnaise gerechten als pralinétaart en snoekquenelles. Bijzonder: de eigenaar komt zelfs persoonlijk bij u langsom de menukaart toe te lichten.

3. Foodhallen
Ontdek de tempel van de gastronomie in Les Halles de Lyon, een grote overdekte markt met verrassende lekkernijen. Hier herkent u de beste ambachtslieden van Lyon aan hun tricolore kraag: de winnaars van de ‘onderlinge’ ambachtsliedenverkiezing.’ Bij circa zestig marktkramen vindt u allerlei hoogstaande streekproducten als olijven, wijn, fruit, vlees en vis en proeft u bij soepbar Giraudet de Lyonese quenelles: brood, bereid met broodkruimels en vis. Ga naar La Mère Richard voor de befaamde ‘Saint-Marcellin: de kaas waar topchef Paul Bocuse graag mee kookte.

4. Wijn
Liefhebbers van een goed glas wijn zitten wel goed in Lyon. In en om de stad liggen bekende wijnstreken als Beaujolais, Côte-rôtie en Côtes du Rhône. Zo vindt op circa vijftig km ten noorden van Lyon het kleurrijke en heuvelachtige wijngebied van de Beaujolais. Deze wijn wordt gemaakt van de gamaydruif en verwierf wereldfaam door haar jaarlijkse Beaujolais Primeur: dé dag in november waarop de allernieuwste Beaujolais gelanceerd wordt.

5. Outdoormarkten
In Lyon treft u in overvloed regionale specialiteiten aan. Eén van de grootste en levendigste outdoormarkten van de stad is Boulevard de La Croix-Rousse, waar u excellente wijn, kaas, versbereide paëlla en spitgeroosterd kippenvlees inslaat. Een ander pluspunt is het schitterende uitzicht vanaf de steile heuvel. ,,Mooi, rebels, speciaal en zeker de moeite. Ideaal om de drukke arrondissementen even te ontvluchten”, aldus een sitebezoeker van TripAdvisor.

De Food & Flower Market is één van de favoriete markten van de Lyonnais en Lyonnaises. Aan de oevers van de Saône op Quais des Célestins en Quai Saint-Antoine worden wekelijks groenten en fruit, kaas, vlees , gevogelte, gebak, wijn en bloemen verkocht. De kans bestaat dat u hier een topchef tegen het lijf loopt!

Beziers en wijngaarden

Wijngaarden langs de rivier

Aan de rechteroever van de Rhône vindt u de stad Condrieu: het belangrijkste herkomstgebied voor witte wijn in de noordelijke Rhône. Hier liggen de wijngaarden parallel aan de rivier, een schitterend gezicht!

Broodjes

Lyon Terraux Food Tour

Fijnproevers ontdekken het alternatieve district Terreaux met de Lyon Terreaux Food Tour. Tijdens deze culinaire rondleiding proeft u heerlijke traditionele producten en gepassioneerde lokale ambachtslieden hun expertise delen. Voor u dé kans om in een echte bouchon artisanaal bier, lyonnaischocolade en pralinébroche te keuren!