Molenhof camping

Vakantie? Dit echtpaar uit Enschede moet op de camping in Reutum flink aanpoten

Tubantia, 09-08-2019

REUTUM - Het vakantiegevoel van de beheerders van de vijftien tenten van Rent-a-Tent op camping De Molenhof is in het hoogseizoen ver te zoeken. Het echtpaar Hammer moet flink aanpoten.

Molenhof camping
Frans & Ineke
Molenhof

Beheerders

Rent-a-Tent is altijd op zoek naar beheerders die de klanten ontvangen op één van de campings in Europa waar het bedrijf uit Markelo onder meer volledig ingerichte bungalowtenten en stacaravans verhuurt. Het is géén betaalde baan, de beheerders ontvangen een dagvergoeding. Wel biedt Rent-a-tent hen een onderkomen aan gedurende de periode dat zij actief zijn voor het bedrijf, vaak een hele zomerperiode. Zou dat niet iets voor ons zijn, vroegen Frans (68) en Ineke (67) Hammer uit Enschede zich af.

Het stel besloot na een informatiebijeenkomst om het een half seizoen te proberen op een camping in Oostenrijk. „Mijn vader komt uit Oostenrijk, dus ik ben een halve Oostenrijker vandaar”, vertelt Frans. Het werk bevalt. Ze zijn het gewend om met mensen van diverse pluimage om te gaan.

Flexibel

Dit jaar onderzoeken Frans en Ineke hoe het is om een volledig seizoen - van april tot begin september - op een camping te verblijven. Op eigen verzoek doen ze dat op camping De Molenhof in Reutum, waar Rent- a-Tent vijftien plekken verhuurt. „Je moet dit vooral niet als werk gaan zien”, zegt Frans over de vereiste eigenschappen voor een beheerder van de tentenverhuurder. „Je moet flexibel zijn: het ene moment staat er een boze Belg voor je neus en op een ander moment een hoogzwangere vrouw. En als je niet een beetje technisch bent aangelegd, kun je er beter niet aan beginnen. Je moet in staat zijn iets te repareren.”

Als je niet een beetje technisch bent, kun je hier beter niet aan beginnen Frans Hammer

Mensenkennis

Zowel Ineke als Frans hebben in hun leven de nodige mensenkennis opgedaan. Ineke bijvoorbeeld als verpleegkundige in het toenmalige ziekenhuis Stadsmaten in Enschede en Frans als docent op het Staringcollege in Borculo en als chefkok bij hotel Memphis in Enschede. Ook heeft het echtpaar van 1995 tot 2008 de scepter gezwaaid in horecabedrijf ’t Haantje in Neede.

Over hun belevenissen zouden de twee, die zondag 46 jaar zijn getrouwd, een vuistdik boek kunnen schrijven. „Memphis was destijds het enige hotel in Enschede. Daar logeerden alle voetbalclubs in de tijd dat FC Twente furore maakte in het Uefacup-toernooi met spelers onder wie wijlen Epi Drost, Jan Jeuring en Frans Thijssen. Ik ging vaak mee met die tegenstanders naar het stadion, met Juventus en Glasgow Rangers bijvoorbeeld. Die clubs wilden dat ik na de wedstrijd aan de slag ging, biefstukken bakken voor de spelers.”

Hoogseizoen

Ineke en Frans hebben het druk op De Molenhof. Ze zorgen dat de tenten er spic en span uitzien. Ineke: „Omdat mensen hier vaak maar enkele dagen logeren, zijn we elke dag wel druk met het ontvangen van nieuwe gasten. En zodra de mensen zijn vertrokken, moeten we aan de slag voordat de nieuwe bewoners op de stoep staan. Hoewel mensen een borg moeten betalen, laten ze de tent helaas lang niet altijd even netjes achter. En door het droge weer is het stoffig op de camping, waardoor we de tenten steeds grondig moeten schoonmaken.”

Het zijn lange dagen, want als de gasten ergens tegen aanlopen, kloppen ze eerst bij Ineke en Frans aan. Dat levert ook hilarische taferelen op. Frans vertelt over een gezin uit Vietnam dat volgens hem niets had begrepen van het concept kamperen. „Het was lastig communiceren, omdat ze amper Engels spraken. Ze waren verbaasd dat de tent geen airco had.”

Samengestelde gezinnen

Wat Frans en Ineke opvalt: de grote gezinnen die komen kamperen. Ineke: „Het is een verschijnsel van deze tijd, het gaat om samengestelde gezinnen. Zo zie je een kind de ene week met z’n moeder en haar nieuwe partner en een week later met de biologische vader…”

Of het echtpaar in 2020 weer een zomerseizoen op De Molenhof te vinden is, houden ze nog even voor zich. Lachend: „We gaan straks thuis in alle rust eerst evalueren.”

Tekst: Tom van den Berg
Bron Foto: EenVandaag

Reportage EenVandaag, 08-08-2019