Jentje en Anja zijn beheerders bij Rent-a-Tent: ‘Het ijs is snel gebroken als je een beetje buitenlands praat”

Kapotte tentzeilen met naald en draad herstellen, vakantiegangers met een glas fris verwelkomen en genieten van een mediterraan landschap: Jentje De Vries (65) en echtgenote Anja (64) uit het Friese Grou gingen de uitdaging aan en werden campingbeheerder voor kampeertouroperator Rent-a-Tent: hét aanspreekpunt voor de gasten. ,,Je werkt met mensen, daar is geen standaard voor.”

Beheerder worden

Het echtpaar springt direct in het diepe: in 2017 brengen ze vier maanden van de zomer door op een camping in het Venetiaanse Cavallino-Treporti.

Als het pensioen van belastingmedewerker Jentje De Vries nadert, begint het stel langzaam na te denken over de toekomst. Op hun vakantieadres in Sardinië worden ze – op een camping - onverwachts aangeschoten door een beheerder. ,,Of wij voor Rent-a-Tent een beheerder in Rimini wilden vervangen. Er was sprake van overmacht: de man werd onverwacht ziek en moest noodgedwongen terug naar Nederland”, herinneren Jentje en Anja zich.

Het stel, dat op doorreis is, ziet geen mogelijkheid om de vakantie af te breken en in besluit in de eerste instantie nee te zeggen. ,,Op dat moment hadden wij te maken met een planning: halverwege de reis zouden wij onze (klein)kinderen treffen. Daarnaast waren we op dat moment nog niet met pensioen en hadden we ook te maken met twee werkgevers. ” Als op een later tijdstip de twijfel toeslaat, meldt het stel zich bij Rent-a-Tent als beheerdersechtpaar aan. De taak van familie De Vries: tenten inrichten, helpen met in- en uitchecken van de gasten en schoonmaken. Er staat een vergoeding tegenover. ,,We zagen het niet zitten om na ons pensioen niets te doen en alleen maar te reizen. Het leek ons wel iets om onder de mensen te zijn, maar tegelijkertijd ook iets nuttigs te doen: we zijn nog té graag actief bezig. ”

Vuurdoop

De eerste vuurdoop volgt in 2017: vier maanden in Cavallino-Treporti, op een camping aan de Venetiaanse kust. Een plek die door het prachtige landschap en mooi weer in goede aarde valt, maar een zware wissel op het stel trekt. ,,We kwamen wat in de knel door de grote hoeveelheid bungalowtenten: het waren er dertig. Aanvankelijk hadden wij daar alle vertrouwen in, maar door de vele wissels (aankomst- en vertrek, red.) was er nauwelijks tijd over voor ontspanning. Dit jaar besloten wij daarom van dertig naar achttien te gaan, dat bevalt ons een stuk beter”, vertelt Jentje opgetogen.

Het Friese stel heeft inmiddels tientallen campinggasten ontmoet: jonge gezinnen met kinderen, maar ook scholieren, studenten en ouderen. Creativiteit en met name technisch inzicht zijn volgens Jentje en Anja onontbeerlijk. ,,Voor een kind met een lichamelijke beperking was er door de camping geen rolplank bij de accommodatie geregeld, waardoor het niet mogelijk was om zelf het huisje in te komen. Op de aankomstdag moest het jongetje door de ouders daardoor noodgedwongen het huis in worden getild. Maar tot grote blijdschap van de ouders hadden wij op de tweede dag een rolplank van hout geregeld: op deze manier kon het kind zich zélf redden”, legt Jentje uit.

Jentje en Anja houden de communicatie met de campinggasten zo helder en duidelijk mogelijk: vakantiegangers steken hun mening niet meer onder stoelen of banken. ,,Ik herinner mij nog dat er twee gezinnen op doorreis waren: ze reden met de auto van Kroatië naar onze camping. Helaas waren ze niet erg tevreden over het uitzicht en de grootte van hun campingplaats: in Kroatië zijn deze aanzienlijk ruimer. Ook liet de schoonmaak wat te wensen over. Na een goed gesprek zijn de gasten in hun tent getrokken en hebben wij van hen geen klachten meer gehoord”, zo vertelt het stel.

Ook de tornado van juli 2017 staat in het geheugen gegrift: een storm van twintig minuten met bliksem, donder, regen en harde wind. De storm raast ook over de Noord-Italiaanse camping van Jentje en Anja. ,,Jentje had op dat moment net boodschappen gedaan en was al op de terugweg”, vertelt Anja, die op dat moment behoorlijk ongerust was. ,,Toen ik de luifel van onze tent had vastgepakt, zag ik dat er een boom op de tent van onze (klein)kinderen was gevallen.” Hoewel de camping in een slagveld was veranderd, het liep allemaal met een sisser af. ,,Ze waren – net als alle andere vakantiegasten – geëvacueerd en hadden zich verzameld in het toiletgebouw, niemand raakte gelukkig gewond.”

Vermaak op de camping

In 2018 vertrok het beheerdersechtpaar naar een camping in Toscane: een streek die bekend staat om olijfbomen, idyllische dorpjes en wijngaarden. De balans tussen ‘werken’ en ‘vrije tijd’ werd op een eenvoudige manier aan de gasten ‘doorgegeven.’ ,,Tijdens aankomst of vertrek wisten zij er vaak al vanaf. We gaven altijd wel – voor calamiteiten - ons nummer door, ook hielden we een vaste tijd aan waarop we aanwezig waren.”

Het stel heeft zich op een leuke manier op de camping vermaakt. ,,Er werden verschillende wandelingen georganiseerd, met altijd een leuke proeverij – olijfolie en wijn - na afloop. Overigens weten wij nu dat je olijfolie nooit moet drinken, maar altijd op een broodje moet proeven”, zegt Anja lachend. Ze liep met Jentje alle wandelingen van de camping, liet haar kind- en kleinkinderen vanuit Nederland overkomen en volgde daarnaast ook regelmatig kooklessen. ,,Enorm leuk, ook voor kinderen. Je maakt onder leiding van een kok zelf je eigen gerecht, een vertaler staat naast het keukenblok. En het kost vaak maar een paar euro om mee te doen.”

Impara I’italiano

Jentje en Anja hebben goede tips voor vakantiegangers die beheerder willen worden. ,,Het helpt als je – als beheerder zijnde – op een grappige manier contact kan leggen met buitenlandse vakantiegasten of medewerkers van de camping. Leer bijvoorbeeld eens een Italiaans woord, impara I’italiano. Het ijs is dan snel gebroken, bovendien kan je dit woord vervolgens ook door het Engels gebruiken. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier gemakkelijker te verstaan bent.” Daarnaast had het stel voor vertrek graag een voorbereidingscursus willen volgen. ,,Misschien hadden we er goed aan gedaan om eerst een voorbereidende cursus te volgen, zo hadden we precies geweten hoe de tent in elkaar gezet moest worden.” Het contact met de vakantiegasten verliep daarentegen uitstekend. ,,Elke gast is weer anders, we merken dat op elke bestemming weer andere gezinnen te vinden zijn. Dat maakt het werk als beheerder ook zo leuk en bijzonder: je leert het ‘ambacht’ pas echt door het te doen”, sluit Jentje af.

beheerders rat receptietent

Beheerders gevraagd

Wij zoeken actieve, ouderen, die graag hun vrije tijd op een camping doorbrengen en daarbij plezier hebben om als beheerders te fungeren. Dit kan als vakantiewerk in het binnen- en buitenland.