Tentenbouwer Jan Groenhagen: ,,Ik ontmoet collega's uit heel Nederland"

Sinds 2007 houdt tentenbouwer Jan Groenhagen (76) zich bezig met de op- of afbouw van de tenten op de campings van Rent-a-Tent. ,,Tijdens de opbouwronde leer je elkaar steeds beter kennen. We groeien vanzelf naar elkaar toe!”, legt de Groninger uit.

Tentenbouwers
Zuidlaardermeer
Jan en Maria

Nieuwe invulling

Vlak vóór zijn pensioen ging Jan op zoek naar een nieuwe invulling en die vond hij in het op- en afbouwwerk. ,,Ik liet mijn oog vallen op een advertentie van Rent-a-Tent in het Noorderlijk Dagblad”, legt Jan uit. ,,Daarvoor heb ik, als procesmedewerker, veertig jaar voor een suikerfabriek gewerkt. Omdat ik het niet zag zitten om na mijn pensioen hele dagen thuis te zitten, heb ik in 2007 bij Rent-a-Tent gesolliciteerd." Als tentenbouwer is Jan continu in beweging en werkt hij op campings door heel Europa. ,,Tijdens de rondes ontmoet ik collega's uit heel Nederland", vertelt hij enthousiast.

Schitterend weer

Van Zuid-Frankrijk tot Italië, van Oostenrijk tot Slovenië, tijdens de campingrondes komt de fanatieke tentenbouwer op de allermooiste vakantiebestemmingen van Europa. Overdag houdt hij zich, op de campings van Rent-a-Tent, bezig met de op- of afbouw van de tenten. ,,Hoe het tentenbouwen ervaar? Prima, we zijn in beweging. En omdat we vaak in het voorjaar actief zijn, hebben we bijna elke week schitterend weer!”

Gezellig weerzien

Inmiddels kent Jan bijna al zijn collega’s wel van gezicht of bij naam. ,,Als ik mijn ‘collega’s’ tegenkom, is het altijd een gezellig weerzien van oude bekenden. Of ik een vaste ploeg zit? De samenstelling van de ploegen wisselt. Tijdens de opbouwronde leer je elkaar steeds beter kennen. We groeien vanzelf naar elkaar toe!”, aldus Jan.

Tien dagen van huis

In de beginjaren was hij soms wel acht weken ‘op pad.’ Nu de tentenbouwer een dagje ouder is, doet hij het iets rustiger aan. ,,Voor één ronde ben ik gemiddeld tien dagen van huis. Omdat ik als tentenbouwer zwaar werk verricht, is dat voor mij prima. Ik breng natuurlijk ook graag tijd door met mijn vrouw Maria en onze (klein)kinderen!”

Soep & fit

Om soepel te blijven, wandelt hij regelmatig en bezoekt hij twee keer in de week een fysiotherapeut. ,,Door dat te doen, blijf ik fit en kan ik het tentenbouwerswerk blijven doen. Zijn vrouw Maria vult aan: ,,Al ruim twintig jaar gaan Jan en ik samen naar de fysio toe, dat houdt ons gezond.” Ze heeft er wel eens over nagedacht om voor Rent-a-Tent aan de slag te gaan. ,,Door onze thuiswonende kinderen is het er destijds niet van gekomen, dus ik heb het maar bij onze eigen vakanties gehouden", zegt ze met een lach.

Met een handdoekje naar de zee lopen

Na ruim dertig jaar in Denemarken gekampeerd te hebben, zijn ze via Rent-a-Tent naar Duitsland, Oostenrijk en Italië geweest. ,,Sinds Jan voor Rent-a-Tent actief is, is er een wereld voor ons opengegaan”, zegt Maria vrolijk. Zo vierde het stel uit Groningen jarenlang vakantie op de familiecamping Ca’Savio. ,,Als ik op Ca’Savio met mijn handdoekje onder mijn arm naar de zee toeloop, krijg ik spontaan een vakantiegevoel…”, zegt Maria.

Vriendelijke beheerders

Volgens Maria ziet de inrichting van de stacaravan Lime er prachtig uit. ,,In de stacaravan zijn alle benodigdheden aanwezig: van de badkamer tot de keuken en de bijpassende meubels. We zijn overigens heel tevreden over Rent-a-Tent: de beheerders zijn vriendelijk en de campings zijn vaak schitterend gelegen.”

,,De cirkel was rond!”

Tijdens de vakantie stapt het stel ook graag op de vouwfiets. ,,Dan fietsen we met z’n tweeën naar een mooie stad toe of gaan we heerlijk zwemmen in de zee…” Hoewel Jan en Maria nog elk jaar in Denemarken kamperen, hebben ze - via Rent-a-Tent - ook veel zomers aan het Gardameer doorgebracht. ,,In het dorp van camping Cisano San Vito was ik al eens eerder geweest…”, vervolgt ze.

Eerste keer in het buitenland

Op achttienjarige leeftijd verbleef Maria, voor haar allereerste vakantie, in de Noord-Italiaanse plaats Cisano. Ze was nog nooit eerder in het buitenland geweest, dus alles was een totaal nieuwe beleving voor haar. ,,Ik vloog met een vriendin naar Italië en vervolgens reisden we af naar Cisano. Overdag gingen we naar het strand en pakten we terrasjes, ’s avonds gingen we uit!”

Na 45 jaar keerde ze met Jan terug naar Cisano. ,,In één oogopslag herkende ik het kerkje, de winkel en de kersenboom… Toen ik vervolgens terugliep naar de plek waar ‘ons’ appartement destijds had gestaan, zag ik tot mijn verbazing dat het gebouw herbouwd werd. Voor mij was de cirkel rond…”, zegt Maria vrolijk.

Dick Jansen camping La Masia

Ploegleider Dick Jansen: ,,Je ontmoet veel nieuwe mensen"

,,Als ploegleider en tentenbouwer kom je door heel Europa en ontmoet je veel nieuwe mensen. Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik actief!” zegt de ploegleider vrolijk.

Les Charmilles GlamLodge tenten Rent-a-Tent

Campingvakanties door heel Europa

Nu steeds meer Denen via Rent-a-Tent op vakantie gaan, zien Jan en Maria steeds meer Deense gasten op de campings van Rent-a-Tent. ,,Zelf gaan we elk jaar naar een camping in Denemarken toe. In Italië lopen we de Denen ‘opnieuw’ tegen het lijf, we komen ze dus in alle uithoeken van Europa tegen!”