Ploegleider Dick Jansen: ,,We belanden geregeld in onverwachte situaties!”

Nu de lente in aantocht is, maakt Dick Jansen (73) zich op voor een nieuw kampeerseizoen. ,,Als ploegleider en tentenbouwer kom je door heel Europa en ontmoet je veel nieuwe mensen. Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik actief!” zegt de ploegleider vrolijk.

Dick Jansen ploegleider
Ploegleider Dick en echtgenote Wil Jansen
Dick Jansen camping La Masia

Skills & drills

De voormalige beroepsmilitair onthield gedurende zijn diensttijd allerlei militaire skills, zoals het opzetten van tenten en het klaarmaken van de kampeeruitrusting. ,,Alles valt en staat met een goede voorbereiding”, legt Dick uit. ,,Welke spullen onmisbaar zijn voor een campingronde? Goede (regen)kleding, stevige schoenen én wasmiddel. Het is prettig om fris te blijven, want voor één ronde ben ik gemiddeld drie weken onderweg. Verder neem ik altijd veel gereedschap mee dat ik, in der loop der tijd, extra heb aangeschaft. De haringen moeten wel echt de grond in”, aldus Dick.

,,Oók op vakantie zit Dick nooit stil”

Afgelopen voorjaar bracht de ploegleider twee weken door in Spanje. Daar bouwde hij met een ploeg van zes man tenten op aan de Costa Brava. ,,Het is mijn favoriete land. De geweldige zomers, de heerlijke Spaanse keuken en het prachtige landschap, daar krijg je echt een vakantiegevoel van…”, zegt Dick. Hij was door de afdeling Logistiek benaderd om te helpen op camping Vilanovapark Park en camping La Masia. ,,In overleg met Rent-a-Tent heb ik hier nog een vakantieweek aan ‘vastgeplakt’. Al liep dát iets anders dan gepland”, zegt de veteraan vrolijk.

,,Ik kreeg die week verschillende klussen, variërend van het opbouwen van tenten tot het transporteren van materiaal. Hoewel ik elke avond bij Wil ‘thuiskwam’ op de camping, hebben we uiteindelijk twee dagen van onze vakantie genoten.” ,,Al zit Dick - óók op vakantie - nooit stil!” vult zijn echtgenote Wil aan.

Vrolijke gasten

,,Ik was net 55 en met pensioen toen mijn oom op een verjaardagsvisite zei: ,Is dat niet iets voor jou, tenten opbouwen in het buitenland?’ Daar hoefde Dick niet lang over na te denken. ,,Je kom overal, je werkt veel in de buitenlucht en je ontmoet heel veel nieuwe mensen!” In 2007 besloot hij als tentenbouwer van Rent-a-Tent van zijn pensioen te gaan genieten. ,,Het sollicitatiegesprek ben ik heel onbevangen ingegaan. Ik was tenslotte al met pensioen en beschikte door mijn tijd bij Defensie over veel ervaring”, legt hij uit.

Een paar maanden later begon Dick, samen met 25 tentenbouwers, aan zijn eerste campingronde op Texel. Wanneer de ploegleider aan de midweek terugdenkt, verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. ,,Op de camping werd ik met mijn ploeg ingewerkt door een ervaren tentenbouwer. Hij wilde laten zien hoe de tent opgebouwd moest worden en legde frames op de grond neer. Nét op het moment dat hij ons een demonstratie wilde geven, wist hij het opeens niet meer… We barstten in lachen uit!”

,,Laat de ander in zijn waarde’”

In 2015 werd Dick ploegleider. ,,Ik had een jaar eerder de taken van een echtpaar waargenomen en dat beviel mij heel goed. Toen ik door Rent-a-Tent gevraagd werd ploegleider te worden, heb ik dan ook ja gezegd. Je treft geregeld vrolijke vakantiegasten aan op de camping. En in het leger delegeer je immers ook!” zegt hij met een lach.

Het ploegleiderschap gaat hem naar eigen zeggen goed af. ,,Het helpt om anderen op een positieve manier op iets aan te spreken, want zo laat je de ander in zijn of haar waarde. Dat wordt door de meeste tentenbouwers wel gewaardeerd. In onze ploeg leren we ook elkaar technische zaken, daardoor blijft de sfeer in de groep vaak goed!”

Plezier en vermaak

,,Hoe een campingronde in zijn werk gaat? Om tenten op of af te bouwen, reizen we met een ploeg van vijf à zes tentenbouwers van camping naar camping. Elke dag beginnen we rond negen uur ’s ochtends. Tussen de middag pauzeren we en eten we een heerlijke lunch, met liefde bereid door onze kok(kin). Rond half zes stoppen we en drinken we met z’n allen gezellig een borreltje of een frisje. Na het diner doen we de afwas en vervolgens spelen we een kaartspel.”

‘Het kompas’

Op creatieve wijze maakte de ploegleider gebruik van zijn militaire ‘skills en drills.’ Hij controleerde, op locaties aangekomen, de opslag en de coördinaten die Rent-a-Tent aangegeven had. Daardoor konden de tentenbouwers op een eenvoudige manier locaties terugvinden. ,,Je kan de coördinaten invoeren op een Global Positioning System, een handig GPS-systeem dat nog steeds van pas komt.”

De ervaren tentenbouwer kijkt reikhalzend uit naar zijn volgende avontuur bij Rent-a-Tent. ,,Ik verheug mij al op de volgende campingronde!”

Foto's v.l.n.r.: camping La Masia, Dick op een camping in Frankrijk, Dick met zijn vrouw Wil & Dick aan het werk op camping La Masia.

Opbouw afbouw Rent-a-Tent bus

Up to date

,,Elke campingronde stuurde ik mijn ploegmaten een e-mail, met praktische informatie over het reisgezelschap, het vervoer, het tijdschema en de contactgegevens. Iedereen wist daardoor waar hij of zij aan toe was. Vaak kreeg ik dan te horen: ,Dick, conform de eisen van Defensie is alles weer geregeld!’ Daar werd ik spontaan vrolijk van. Wat het verschil is tussen Defensie en Rent-a-Tent? Je verricht fysiek verricht, al is het werken als militair nét even iets spannender. Overigens kom ik nog geregeld oud-collega’s tegen; de Landmacht, Luchtmacht én de Marine zijn bij Rent-a-Tent vertegenwoordigd …”

Henk Hoogkamp ploegleider

Ploegleider Henk bouwt tenten af: ,,Ik kom overal"

Henk Hoogkamp geniet op een bijzondere wijze van zijn pensioen. De ploegleider van Rent-a-Tent komt in alle uithoeken van Europa: van het Zeeuwse Oostkapelle tot aan Brežice, Tirol en de Costa Brava.