Afbouwseizoen 2020 van start

Ploegleider Jos Bruins: "Ieder heeft zijn of haar talenten"

Dit najaar trekken de afbouwteams van Rent-a-Tent door heel Nederland om tenten af te bouwen. Zo ook op camping Hunzedal in Borger, waar op een zonnige herfstdag zes fanatieke tentenbouwers de handen uit de mouwen staken.

Afbouwronde camping Hunzedal Bennie Kolkman &
Kokkin Ans Rent-a-Tent
Afbouwronde camping Hunzedal Jos & Roelie Bru

Geoliede machine

Van het loshalen van tentstokken tot het opvouwen van tentzeilen: de ploeg opereert als een geoliede machine. Rond de klok van twaalf zijn Jos, Roelie, Piet, Bennie, Jan en Wim al flink op dreef en zijn er al minstens vijf tenten afgebouwd. Op de achtergrond klinkt driftig getik van hamers en het geluid van vegende bezems. Terwijl Bennie, Piet, Jan en Wim de kampeermaterialen naar de bus brengen, vegen ploegleider Jos en zijn vrouw Roelie de tentzeilen vakkundig schoon met een bezem. 

Op missie

Om de tenten op of af te bouwen, reizen de tentenbouwers gedurende de campingrondes in teamverband van camping naar camping. Zo ook de ploeg van Jos Bruins. Zij mogen, voor Rent-a-Tent, tenten afbouwen op campings in de provincies Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland. Het werk bestaat voornamelijk uit het schoonmaken en opbergen van de kampeermaterialen en de bungalow-, lodge- en safaritenten.

Sportschool

Na een korting briefing van ploegleider Jos, die alle taken onder de ploegleden heeft verdeeld, worden alle tenten stapsgewijs geïnspecteerd. Tentenbouwer Wim Kars loopt met een snelle tred naar de bus, waarna hij alle kampeermaterialen op kleur en soort sorteert. In de ploeg voelt Wim zich helemaal thuis. ”Het is mijn tweede seizoen bij Rent-a-Tent. Tot nu toe beleef ik er heel veel plezier aan. Vorig jaar ben ik ook met Jos naar Italië geweest om tenten op te bouwen.”

Hij vervolgt: ”Fysiek is het af en toe zwaar, dus het is zeker handig om voor dit werk fit te zijn en een goede conditie te hebben. Als we een paar zware tentzakken hebben opgetild, hoeven we zeker niet meer naar de sportschool toe!” zegt hij met een grote grijns op zijn gezicht. Zijn collega Piet klinkt instemmend. ”Al moet je voor dit werk lichamelijk wel in orde zijn."

Werken in teamverband

Jos: ”We hoeven niet per sé op de klok te kijken. Dat is heel fijn. Als we volgende week deze vier GlamLodge tenten en acht Bungalowtenten Blue hebben afgebouwd, liggen we op schema.” Zo nu en dan komen de tentenbouwers voor lastige situaties te staan. ”Als de regen opeens met bakken uit de lucht valt, zijn we vaak langer bezig. Alle tenten moeten namelijk droog opgeslagen worden. Als het echt niet anders kan, hangen we de tenten na het inpakken zo snel mogelijk weer uit. Hoe de nieuwelingen het ervaren om in ploegverband te werken? Ze komen er vaak snel genoeg achter of het werk hen ligt en of ze het werken in een team leuk vinden. Als tentenbouwer moet je zeker flexibel zijn, want soms lopen zaken anders dan gepland.”

Gelukkige vinder

De tentenbouwers vinden tijdens de afbouwrondes soms verloren spullen van de vakantiegasten terug. Negen van de tien keer zijn het snoeppapiertjes, sokken, speelgoed en haarelastiekjes, die na de vakantie per ongeluk zijn achtergebleven in de tent. ”Deze zijn bijvoorbeeld in de kuip van de Bungalowtent Blue gevallen”, zo legt een tentenbouwer uit.

”Laatst zagen we zelfs een autosleutelbos in de tent liggen. We besloten contact op te nemen met de beheerders, die ons - met hulp van Rent-a-Tent - de contactgegevens gaven van de rechtmatige eigenaar. Deze vakantiegast had zijn hele huis afgezocht, maar kon de sleutels van zijn leaseauto nergens vinden. Toen we hem belden en vertelden dat we deze hadden teruggevonden in de tent , reageerde hij blij verrast! Nét op tijd... Hij wilde al nieuwe autosleutels laten bijmaken.”

Een schat aan ervaring

In de afgelopen jaren hebben de sportieve tentenbouwers een schat aan kennis en ervaring opgedaan. Jos benadrukt dat elk ploeglid zijn of haar eigen specialiteit heeft. ”Toevallig werken de tentenbouwers in ons team al jaren met elkaar samen, waardoor we elkaar door en door kennen. Voor de meesten zijn de campingrondes inmiddels ´routine´ geworden! Om die reden kiezen we allemaal een klus uit die ons ligt. Zo kookt onze kokkin heerlijke maaltijden en bergen de ´krachtpatsers´ de zware kampeermaterialen op in de opslagcontainer. Het is mooi dat ieder zijn of haar eigen specialiteit heeft, want uiteindelijk moet de klus wel geklaard worden.”

Onvergetelijke tijd

Jos en zijn echtgenote Roelie maken al jarenlang onderdeel uit van de tentenbouwersploeg van Rent-a-Tent. In 2004 gingen ze voor het eerst voor Rent-a-Tent aan de slag. ”Mijn man Jos en ik zijn allebei graag actief, daarnaast vinden we het geweldig om onder de mensen te zijn”, zegt Roelie. Volgens haar hangt er een fijne sfeer binnen het team. ”Binnen dit team hangt een hele prettige sfeer. Dat is ontzettend fijn, want je ziet elkaar bijna de hele dag door. Door met elkaar samen te werken, leer je elkaar snel genoeg kennen.”

Specialiteit

In 2004 werd Jos door de eigenaar van Rent-a-Tent gevraagd om ploegleider te worden. ”Daar ben ik min of meer vanzelf ingerold. Ik had eerder de taken van een tentenbouwer waargenomen en dat beviel mij goed. Op het begin was het best even wennen, aangezien ik opeens de taken moest verdelen onder de ploegleden. Toch is het handig om één persoon aan te wijzen die de situatie overziet, zodat er bij eventuele problemen snel geschakeld kan worden”, aldus Jos.

Italiaanse gezelligheid

Vanaf 2007 begonnen Jos en zijn vrouw Roelie met de op- en afbouw van tenten op de campings van Rent-a-Tent in Italië. ”Naast het harde werken zagen we natuurlijk ook nog wat van het mooie landschap en kwamen we in contact met de medewerkers van de camping. Italië is en blijft onze grote liefde!”, zegt Roelie enthousiast. ”Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn we dit jaar in Nederland gebleven, al gaan we bij voorkeur naar het buitenland toe.”

De tentenbouwers hebben de campingronde in Nederland inmiddels voltooid en kijken reikhalzend uit naar hun volgende avontuur. "Zolang er plezier aan beleven, gaan we door!”

Afbouw campingronde Jos & Roelie Bruins Piet

Opbouwen en afbouwen van tenten

Wilt u tentenbouwer worden bij Rent-a-Tent? Bekijk de vacature.

Campingronde Kokkin Ans van den Bergh

In haar element

Tussen de middag staat er een heerlijke lunch hen klaar, met liefde bereid door kokkin Ans. Ze is al jarenlang actief voor Rent-a-Tent. ”Elke dag probeer ik weer iets smakelijks op tafel te toveren, zoals hachee met rode kool of erwtensoep. Onze teamleden hebben goede winterkost nodig, want ze verzetten bergen werk op de camping. Mijn man Piet kan trouwens heerlijk krentenbrood bakken, die maakt hij hier klaar in het huisje. Tijdens het ontbijt en de lunch genieten we dan allemaal van zijn versgebakken brood!” zegt Ans. ”Rond de klok van vijf leggen de tentenbouwers de hamers neer en gaan ze terug naar het huisje. Na het diner kijken we samen televisie of spelen we een kaartspel.”

Piet van den Bergh campingronde

Reparaties

”Het is aan de beheerders om de inventaris van alle accommodaties schoon te maken, alle tentenbouwers controleren vervolgens al het tentmateriaal. Soms is er sprake van slijtage, bijvoorbeeld als er een ritssluiting kapot is of klemt en moeilijk dichtgaat. Als wij de tent of het tentonderdeel niet kunnen repareren nemen wij de tent mee in de bus, waarna deze gerepareerd wordt”, aldus Jos en Roelie. Op de foto: Piet van den Bergh tijdens een campingronde in het buitenland.

Camping Hunzedal zwembad

Camping Hunzedal

Sfeervolle familiecamping met subtropisch zwemparadijs en een Indoor Adventurehal.

Dwingelerveld Drenthe

Vakantie in Drenthe

Het Drentse dorp Borger is een ideale bestemming voor outdooractiviteiten als wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Van de worteltunnel op het Boomkroonpad tot het Sprookjesbos in Zuidlaren: in Drenthe is altijd iets te beleven.

Tulpen en molens Nederland

Nederland

  • Lekker op vakantie in eigen land
  • Van Noord-Holland tot Limburg
  • Ook leuk voor een weekendje weg
  • Luxe kamperen? Verblijf in een Grand Lodgetent of Safaritent
Jan en Maria

Interview | Opbouwen in Europa

Sinds 2007 houdt tentenbouwer Jan Groenhagen (76) zich bezig met de op- of afbouw van de tenten op de campings van Rent-a-Tent. ,,Tijdens de opbouwronde leer je elkaar steeds beter kennen. We groeien vanzelf naar elkaar toe!”, legt de Groninger uit.