VakantieVerhaal:

Über die Grenze aan de Hennesee

Zon, zee, strand én Deutsche Gemütlichkheit... Jotti Hamerlinck uit Leiden blikt terug op een fijne gezinsvakantie aan de Hennesee. ,,We waren verrast dat onze beheerder er al zo snel stond; hij snelde in het holst van nacht naar ons toe..."

Hennesee foto's Jotti Hamerlinck
Hennesee foto's Jotti Hamerlinck
Hennesee foto's Jotti Hamerlinck

Heerlijk dichtbij huis

Het gezin bracht hun zomervakantie door aan de Hennesee. ,,Wij gaan eigenlijk het liefst naar het Gardameer toe. Mijn vrouw en ik vinden het erg leuk om nieuwe plekjes te ontdekken en de natuur in te gaan. En nu onze kinderen er zijn, brengen we onze vakantie nog steeds graag aan een meer door.. Ze zijn pas twee en vier, dus gingen we lekker dichtbij huis op vakantie en hebben bewust een plek uitgezocht waar veel te beleven valt. Het gebied rondom de Hennesee is lekker vlak, ideaal voor een vakantie met kinderen”, zegt Jotti.

Licht uit

Eén keer viel de stroom op de camping uit. Dat ontging ook hun campingbeheerder niet, die in het holst van de nacht naar de familie toesnelde. ,,We waren verrast dat hij er al zo snel stond en ook een medewerker van de receptie had meegenomen. Gelukkig was het probleem binnen een paar minuten alweer opgelost.” Met de zogeheten ‘parkrust’ was hij minder blij. ,,Dat betekent dat je tussen 13.00 en 15.00 uur niet met je auto de camping op mag komen. Best jammer, want we houden wel van een levendige camping! Ook was het vrij rustig op de camping, terwijl er in ons ‘laantje’ wel veel plekken bezet waren.”

Even doorstappen

,,Het is leuk dat onze kinderen snel tevreden zijn met kleine dingen. Zo zijn we met z’n allen op een snikhete dag naar een shoppingmal in Dortmund gereden, een groot overdekt winkelcentrum mét airco en een speelhal voor kinderen. Daar stonden allerlei leuke speeltoestellen en hebben de kids zich prima vermaakt!”, aldus de trotse vader. Ze beklommen ook de Himmelstreppe, de hemeltrap op het hoogste punt van het Arnsberg-bospark. Een grote aanrader, vindt Jotti. ,,Het was wel even klimmen voor het panorama, maar het uitzicht was mooi. Als je daar in de omgeving bent, zou ik er zeker heengaan.” Ze brachten ook een bezoekje aan het bekende Meschede. Daar sloegen ze hun boodschappen in. ,,Een mooi oud stadje. Of daar veel te beleven valt? Je moet je er niet al te veel bij voorstellen, maar je kan er een terrasje pakken en winkelen.”

,,Dat was nog iets te lastig"

Het gezin van vier verbleef op Camping KNAUS Hennesee in Meschede, een pittoresk dorp in het dal van de Ruhr. De kids speelden fijn in de twee speeltuintjes van de camping, waar ze op de speeltoestellen sprongen en urenlang met zand speelden. ,,Ja, ze zijn graag creatief bezig! Door het spelen maakten de kinderen al snel vriendjes en zo kregen we redelijk snel contact met onze buren.” Voor het indianenkamp waren zijn kinderen nog iets te klein, zo vertelt Jotti met een knipoog. ,,Bij het kamp maakten de kids een pijl en boog; gezien hun leeftijd nog net iets te lastig.”

,,Naast een potje tafeltennis doken ze ook de Hennesee en het campingzwembad in. ,,Hoe het campingzwembad was? Goed, het was vrij standaard: er waren geen glijbanen. Als je liever een zwembad met glijbaan wilt, kan je beter naar een groter bad in de buurt gaan. En een natuurlijk meer als de Hennesee is ook prachtig. We kenden de omgeving van de Hennesee niet echt, aangezien we er nooit eerder op vakantie zijn geweest.”

Heerlijk wandelen

Over de verwachtingen van hun verblijf is hij eerlijk. ,,Door een aantal reviews hadden we ons vooraf niet al te veel van het campingsanitair voorgesteld, maar dat viel ontzettend mee. Het sanitair bleek schoner dan gedacht. Ook had de camping een groot aantal voorzieningen. Zo haalden we bijna elke morgen verse broodjes bij de campingsupermarkt. Helaas was het assortiment wat beperkt, daar hadden we wel wat meer van verwacht”, grapt hij. ,,Ook hadden we graag fietsen met kinderzitjes gehuurd. Vanwege de kinderen hadden we al een extra wagentje meegenomen, dus lieten we het fietsen maar schieten. Wel hebben we fijn gewandeld in de buurt van de camping.”

Deutsche Gemütlichkeit

Het gezin kampeerde al eerder via Rent-a-Tent in Normandië en aan het Gardameer, op camping Cisano San Vito. Aan de Hennesee verbleven ze in een luxe GlamLodge tent. ,,Qua ruimte zien we niet veel verschil met de Bungalowtent Blue, al was de gasbarbecue erg prettig. Ook kan je in deze tent wel onder een luifel zitten. De plekken waren best ruim, ook hadden we een mooie plek in het groen.” Ze voelden zich aangesproken door de Deutsche Gemütlichkheit. ,,De bierbrouwerij van Warsteiner lag redelijk in de buurt, maar die hebben we maar laten schieten. Overigens merkte je op de camping niet veel van een Duitse sfeer. Naast Duitsers waren er ook veel Nederlanders en Polen op de camping, een internationaal gezelschap!”

Ze kijken terug op geweldige dagen. Het gezin van vier heeft veel gezien en gedaan. ,,Wat het mooiste zou zijn? De ruime plekken van de Hennesee, gecombineerd met het Italiaanse natuurschoon van Cisano San Vito!"

Camping Knaus Hennesee

Camping KNAUS Campingpark Hennesee

Camping KNAUS Hennesee ligt middenin de bergen van het Sauerland, tussen de natuurparken Arnsberger Wal en Homert.

Glijbanen camping Cisano San Vito

Camping Cisano San Vito

Cisano San Vito ligt op loopafstand van het Gardameer. In 2019 heeft de camping een groot nieuw zwembad met glijbanen geopend!

Neuschwanstein Duitsland

Campingvakanties in Duitsland

Duitsland is een fijne en rustige vakantiebestemming. Het land heeft een rijke cultuur, goed bewaarde geschiedenis en een prachtige natuur.