VakantieVerhaal: Het best bewaarde geheim van Bourgondië

Velden met wijnstokken, charmante châteaus en een klein veldkapelletje: Château de Montrouant ligt verscholen in het Franse landschap. Deze sfeervolle en charmante camping trekt al jaren Nederlanders, onder wie Petra van Dijk uit Delft. Zij vertrekt voor de negende keer naar Château de Montrouant. ,,Elk jaar schuiven we aan voor het kipbuffet", vertelt Petra enthousiast.

Chateau de Montrouant
Kasteel Chateau de Montrouant
Wijnvelden Chateau de Montrouant

Schitterend uitzicht
De camping ligt in de zuidelijke Bourgogne, op 50 km ten westen van Mâcon, een ‘wijnstad’ aan de rechteroever van de Saône. ,,Een aantal jaar geleden speurde ik het internet af en kwam ik de camping op de site van het reismerk Tentsetters (onderdeel van Rent-a-Tent, red.) tegen. Aangezien mijn partner en ik graag onze vaste plek wilden behouden, gaan we dit jaar weer voor een Glam Lodgetent", zo legt Petra enthousiast uit.

Wijnstad Mâcon
Al jaren verblijft ze op een vaste plek. Een locatie waarbij ze prachtig uitkijkt op heuvels, een vallei en een berg met wijnstokken en een kapel. ,,Het uitzicht is wonderschoon, bovendien zitten we hier heerlijk rustig. Of we al vrienden en familie hebben laten overkomen? Dat zeker, onze schoonouders hebben hier ook al eens gekampeerd.”

Veel Nederlanders
Dat Chateau de Montrouant onder Nederlanders zeer geliefd is, is geen verrassing: ,,De eigenaar Jean-Michel spreekt Frans, maar verstaat inmiddels goed Nederlands. Na één vakantie kent hij de gast al wel vaak bij naam! Er komen ook wel Duitsers en Belgen op de camping, maar ‘buiten de camping” wordt praktisch geen woord Nederlands gesproken.”

Paradijs voor Bourgondiërs
De camping is een waar culinair paradijs voor Bourgondiërs, verzekert Petra. ,,In de wijnkelder geeft Jean-Michel wekelijks een presentatie over de productie van wijn op de camping, daarnaast serveert hij samen met zijn vrouw Emmanuelle ambachtelijke maaltijden als quiche en kip in de “marquise” (grote tent)." Zelf schuift ze elk jaar aan voor het kipbuffet. ,,Daarvoor nemen alle campinggasten plaats aan een lange tafel. Enorm sfeervol en bovendien smaakt de kip ons heerlijk!"

Beaujolais & Chardonnay
Ook kunnen vakantiegangers in de Bourgounge, de streek voor de levensgenieters, heerlijke wijnen proeven als de bekende Beaujolais, Hoi Pouilly-Fuissé, Chardonnay en Pinot Noir. In de omgeving zijn tevens prachtige Romaanse kerkjes en eeuwenoude abdijen als de basiliek van Paray-le-Monial (29 km) en de abdij van Cluny (36 km) te bekijken. ,,Als echte Bourgondiërs struinen we ook marktjes af, op zoek naar lokale specialiteiten als jambon persillé, slakken en kreeft. Een heerlijke hobby”, zegt de Delftenaar met een lach.

Wijnkelder op de camping
,,Voor rustzoekers is het een ideaal vakantieadres. Zo is er vooral tijdens het voorseizoen geen groot vermaak op de camping. Ook is het zwembad is heerlijk, het sanitair is schoon en er is zelfs een wijnkelder op de camping”, zo vertelt Petra enthousiast. ,,Er zijn leuke activiteiten als sculpturen, joggen, sportwedstrijden en bingo en in het hoogseizoen rijdt er ook een trekkertje rond, waarbij kinderen – onder begeleiding – een ritje maken over de camping. Vaak juichen we de kinderen dan even toe!”

Camping Chateau de Montrouant luchtfoto

Camping Château de Montrouant

Camping Château de Montrouant is een kleine en rustige camping, gelegen in Gibles, Bourgogne in Frankrijk.

camargue vaar frankrijk

Campingvakanties Frankrijk

Frankrijk is al jaren één van de populairste vakantiebestemmingen onder de Nederlanders en biedt een scala aan mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie.