Op avontuur in de 'Grand Canyon' van Frankrijk

De Gorges Du Verdon baant zich slingerend een weg door het zuidoosten van de Provence en loopt door een duizend meter diepe kloof: de imposante Gorges du Verdon. Wij verkennen het bijzondere decor tussen Castellane en de brug van Le Galetas, omlijst door schitterende bergen en kliffen, fruitbomen, lavendel- en korenvelden, pittoreske stadjes en groene valleien.

Gorges du Verdon
domaine les lacs du verdon
Watersport

Grand Canyon du Verdon
Een kloof van duizend meter diep verkennen? In de kloof van Gorges Du Verdon, voelt elke reisganger zich thuis. Fietsen, lopen, bergklimmen, kanoën, mountainbiken of kajakken: ontdek 'Grand Canyon' du Verdon. Bij de kloof tussen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie zien we zwemmers in het groenblauwe water liggen en bergbeklimmers met zekeringen aan rotswanden hangen: tot 1800 meter hoogte, maar liefst 1000 meter boven het dal.

Renoir & Van Gogh
In de negentiende eeuw werd het gebied in de Provence ontdekt door kunstschilders als Renoir, Gauguin en Van Gogh, die zich voor hun beroemde meesterwerken lieten prikkelen door het ruige landschap. Sindsdien voelen miljoenen vakantiegangers zich thuis tussen de rivieren en bergen, heuvels en velden van de streek.

Mooie wandelroutes
Ook wandelaars hebben het Franse gebied rondom de kloof (onderdeel van natuurpark Verdon, red.) ontdekt: ze hebben duizend kilometer aan wandelpaden met bewegwijzering tot hun beschikking. Deze wandelroutes van het Institut Geographique National zijn online en bij het bezoekerscentrum verkrijgbaar en variëren in lengte en moeilijkheidsgraad.

Rondvliegende gieren
Nabij de kloof Gorges nestelt op de steile rotswanden de vale gier, een roofvogelsoort die opnieuw in het gebied is uitgezet. Natuurliefhebbers halen hier hun hart op: het Office De Tourisme Castellane organiseert regelmatig ‘gierexcursies.' Met een beetje geluk zet u een gier, op een rots of al zwierend in de lucht, op de foto!

Lac de Castillon
Heerlijk tot rust komen? Breng een bezoek aan Lac de Castillon, een groot stuwmeer van circa vijfhonderd hectare op circa 45 kilometer van Castellane. Een leuke bezigheid is het huren van een waterfiets: de perfecte gelegenheid om van de zon te genieten en tegelijkertijd sportief bezig te zijn. De baaien van het meer zijn azuurblauw, waardoor wij ons al zwemmend vermaken en per kano al peddelend het meer verkennen.

Castellane
Op circa dertig kilometer afstand van de rivier Gorges Du Verdon ligt het historische Castellane: de doolhofstad die op 720 meter hoogte ligt en ‘de poort naar de Verdon’ genoemd wordt. Castellane is omgeven door prachtige bezienswaardigheden als kapellen, gezellige winkelstraten en Notre Dame du Roc, een toren van 184 meter hoog die eeuwen geleden als toevluchtsoord voor oorlogen werd ingezet.

Place Marcel Sauvaire
De stad Castellane toont sfeervolle middeleeuwse straatjes, winkels en verborgen pleinen als Place Marcel Sauvaire, maar ook een grandioos uitzicht op de imposante kloof Gorges du Verdon. We wandelen naar via een wandelroute in 25 minuten naar een uitzichtpunt, waar ook een kapel te bekijken is. Op een RCN-camping maken wij een buitenrit te paard: een perfecte kans om de omgeving te leren kennen. Eén van de paarden voelt zich in de rivier als een vis in het water en neemt een duik in de rivier, terwijl de Franse instructeur een oogje in het zeil houdt. Als dit geen vakantiegevoel is...

De echte Provenceliefhebber gaat voor een avontuurlijke vakantie naar Alpes-De-Haute: de Franse 'Grand Canyon' is de perfecte uitvalbasis voor een heerlijke vakantie!

Gorges du Verdon uitzicht op meer

Historie Castellane

Nabij de stad verbleven in de negende eeuw – op lager gelegen terrassen en op een rots- de eerste 84 inwoners. De dorpelingen beschermden zich op deze manier tegen plunderingen door rovers en Saracenen, om zich later aan de voet van de rots te vestigen. De Romeinen lijfden de stad vervolgens in als toegangsplaats voor Romeinse routes, in 1815 ging Napoleon er lunchen aan 34 Rue Nationale.

Monaco

Stade Louis II

Op zo’n twee uur rijden van Castellane (Provence) ligt Monaco Ville: een bezoek aan het prinselijk paleis en kathedraal van Monaco kan niet uitblijven. In de stad kijken wij onze ogen uit: we zien het Monte Carlo Casino, villa’s, peperdure auto’s, prachtige rijkdommen en hebben vanaf de heuvels en bergen een geweldig uitzicht over de stad én blauwe zee. Voetballiefhebbers zijn in hun sas bij Stade Louis II, beter bekend als het stadion van Voetbalclub AS Monaco.

relaxen op camping domaine du verdon

Alpes-De-Haute

Geurende lavenvelden, afgewisseld met groene heuvels, wijngaarden en een indrukwekkend uitzicht op de Alpen: de ingrediënten van een vakantie in Alpes-De-Haute in de Provence. Deze populaire vakantieregio in de Provence verwelkomt elke zomer miljoenen Nederlanders verwelkomt. Befaamd door rivier De Verdon, een uitzonderlijk aantal zonuren, schitterende meren, prachtige rivieren en natuurparken en een indrukwekkende collectie architectonisch erfgoed.