,,Als beheerder zit je nooit stil"

Hart voor Senioren, 22-11-2019

Han Baten (62) en Diana Baten-Bosman (59) zijn al hun hele leven echte kampeerders. Toen ze vier jaar geleden de oproep voor een beheerdersechtpaar op een camping zagen staan, wisten ze het meteen: dát is iets voor ons.

Receptietent beheerders Han Baten & Diana Bat
Kanoën camping Domaine de Labeiller

Groot avontuur

,,Je bent middenin de natuur, heerlijk in touw en komt met allerlei vakantiegasten in aanraking. Als beheerder zit je nooit stil”, aldus de fanatieke beheerders van Rent-a-Tent. In de jaren negentig lopen ze op hun vakantieadres in Zuid-Frankrijk onverwacht een enthousiaste beheerder en zijn vrouw tegen het lijf. ,,We kampeerden met onze kinderen in de buurt van Saint-Ambroix en kwamen een beheerdersechtpaar tegen, die in opdracht van een touroperator aan het werk was."

,,Die uitdaging zagen we wel zitten"

,,Heerlijk in het buitenland werken, met allerlei gasten in de weer zijn en tenten repareren, die uitdaging zagen we wel zitten. Maar omdat ik op dat moment militair was en mijn vrouw tijdens mijn uitzendingen voor de kinderen zorgde, besloten we het beheerderswerk in gedachten te houden”, vertelt oud-militair Han vrolijk.

Droom in vervulling

Bijna twintig jaar later waagden ze de sprong en besloten ze als kersverse beheerders van Rent-a-Tent van hun prépensioen te gaan genieten. ,,Ik ging op mijn 57ste met pensioen, maar wilde wel actief blijven”, legt Han uit. Zo kwam het stel in 2015 terecht op een camping aan de Spaanse Costa Brava en gingen ze in 2017 en 2018 aan de slag op het Franse eiland Île d’Oléron. Afgelopen zomer reisden ze af naar camping Domaine de Labeiller in de Ardèche. ,,We hadden het beheer over totaal twaalf bungalow- en Glamlodgetenten van Rent-a-Tent, een mooi aantal voor ons”, zegt Diana.

Gastheer en gastvrouw

Hun werkzaamheden? Tenten inrichten, gasten ontvangen met een glas fris en hen wegwijs maken op de camping en in de omgeving. ,,Als beheerder ter plaatse ben je eigenlijk het visitekaartje van Rent-a-Tent. Je komt tijdens het werk met allerlei gasten in aanraking: senioren en gezinnen met kinderen, maar ook jonge koppels. We zien het als onze taak om onze gasten het echte vakantiegevoel te geven, alles draait tenslotte om hun vakantieplezier!” vervolgt Diana. Han vult aan: ,,Het is wel handig dat je als beheerders over kampeerervaring beschikt. Ook moet je gastvrij, vindingrijk en oplossingsgericht zijn en een tijd van huis willen gaan.”

Ontmoetingen

Het Achterhoekse stel verbleef in hun eigen caravan op de Franse camping en had het enorm naar hun zin. ,,Je bent op een prachtige plek in een mooie omgeving – in het bos, vlakbij een rivier - en ontmoet allerlei mensen uit verschillende landen. Erg gezellig", licht Diana toe. Hoewel veel Nederlanders in de zomer naar de Franse camping trokken, ontvingen ze ook vakantiegasten uit onder meer Duitsland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

,,Ze vroegen naar de sleutel van hun tent"

,,Het is vooral handig dat je over mensenkennis beschikt, want iedere gast is weer anders. Als beheerders proberen wij ons dan ook zoveel mogelijk te verplaatsen in onze gasten.” Creativiteit, flexibiliteit en oplossingsgerichtheid zijn volgens Han en Diana essentieel voor het beheerderswerk. ,,Als beheerders belanden we soms in uiteenlopende situaties. Zo is het wel een keer voorgekomen dat onze Franse gasten naar de sleutel van hun tent informeerden…”

Thuisfront

Toen Han en Diana na een heel seizoen thuiskwamen, zagen ze tot hun verrassing bloemen op tafel staan. ,,Onze zoon Tom (28) en zijn vriendin, dochter Hilde (25) en de moeder (89) van Han vonden het ontzettend fijn om ons weer terug te zien! Bij thuiskomst moeten we trouwens altijd weer even wennen aan de grootte van ons huis, want op Domaine de Labeiller waren we altijd buiten en woonden we praktisch in onze voortent!”

,,Op de camping gebeurt er altijd wel iets"

Voor de werkzaamheden ontving het echtpaar een kleine dagvergoeding. ,,Je wordt er niet rijk van, maar het is een mooi zakcentje. Bovendien stonden we dit jaar op een prachtige plek, met uitzicht op het zwembad. Daar gebeurde altijd wel iets”, aldus de beheerders. Of ze in 2020 weer een heel seizoen op Domaine de Labeiller te vinden zijn? Lachend: „Het is nog even afwachten, maar hebben er nu alweer zin in.”

Bekijk ook de originele publicatie van Hart voor Senioren:

Rent-a-Tent parasol

Rent-a-Tent in de Media!

Rent-a-Tent in de media via TV, radio, kranten en magazine. Lees op deze pagina al het nieuws van onze organisatie in binnen- en buitenland.

Rent-a-Tent parasol

Meer weten over beheerder worden?

Bellen: 0547 - 36 70 41 Mailen: logistiek@vakantieplezier.nl

Beheerders busje RAT op Beekse Bergen

Beheerders gevraagd

Wij zoeken actieve, ouderen, die graag hun vrije tijd op een camping doorbrengen en daarbij plezier hebben om als beheerders te fungeren.

Buitenzwembad camping Domaine de Labeiller

Camping Domaine de Labeiller

Kalme en serene camping aan de poort van St. Victor-de-Malcap.

beheerders rat receptietent

Bent u nieuwsgierig geworden?

Lees ons artikel over ervaringen van beheerders op campings in Europa. Klik op de link Beheerders van de maand en maak kennis met onze beheerders.

zwembad overview

VakantieVerhaal | ,,Als onze kids zich vermaken, hebben wij als het ook naar ons zin"

BONNAL - Een familie uit Drenthe beleefde op vijfsterrencamping Val de Bonnal de vakantie van hun leven!