Leuke dorpen in Zuid-Limburg

Op zoek naar leuke dorpjes in Zuid-Limburg? Zuid-Limburg herbergt tal van mooie dorpjes met een eigen charme en karakter. In deze pittoreske dorpen kunt u heerlijk rondslenteren en fietsen, leuke streekmarkten bezoeken of op een sfeervol terras een heerlijk wijntje drinken.

Camping Gulperberg ijsje eten
Camping Gulperberg Limburg
Terrasje Valkenburg

De mooiste pittoreske dorpen

Veel van deze pittoreske dorpen liggen in de glooiende heuvels van het Limburgse land, wat schitterende beelden oplevert! Van het bruisende dorp Gulpen tot aan het ´bergdorp´ Vijlen en het schilderachtige Schin op Geul: wij hebben de mooiste dorpen in Zuid-Limburg voor u op een rij gezet.

Gulpen

Op toeristisch gebied neemt Gulpen een heel bijzondere plaats in. Het dorp biedt u een sfeervol winkelcentrum met diverse attracties en mooie, verwarmde terrassen. Tijdens uw vakantie kunt u ook gebruikmaken van de toeristische trekpleisters die Gulpen rijk is. Beleef een spetterend dagje in het subtropische zwembad Mosaqua! Kinderen duiken hier in het binnen- en buitenzwembad, roetsjen van de wildwaterbaan en/of gaan op zoek naar de schat van Kapitein Kid.

Vaals

Op slechts een steenworp afstand van de historische plaats Vaals ligt de Vaalserberg. Deze heuvel ligt in het zuidelijkste deel van Limburg, op ruim 332 meter hoogte boven NAP en is het hoogste punt van Nederland op vast grondgebied. Dicht bij de top ligt het beroemde Drielandenpunt, waar de grenzen tussen Nederland, Duitsland en België samenkomen. Vanuit het hoogste punt heeft een schitterend uitzicht vanuit de twee uitzichttorens. U kunt van een drankje en een drankje genieten in één van de nabijgelegen horecagelegenheden. Het Labyrint Drielandenpunt, met een spectaculaire waterspeeltuin, is voor kinderen én volwassenen een hele uitdaging... Hier zoeken jullie - al dolend - de weg naar het middelpunt!

Wijlre

Fraai langs rivier de Geul ligt Wijlre. Het aanzicht van het dorp wordt bepaald door de Brand Bierbrouwerij en de Miljoenenlijn, de spoorlijn van de Stoomtrein Maatschappij. Hier laat u zich meevoeren door het betoverende landschap en maakt u, op reservering, een onvergetelijke rit in een diesel- of stoomtrein. Kom tijdens de biertour in de Brand Brouwerij alles te weten over het brouwproces. Hier kunt u de échte gastvrijheid van Brand zelf ervaren...

Margraten

Margraten is een ideale uitvalsbasis voor het maken van wandel- en fietstochten over het plateau. Hier liggen schitterende kleine gehuchten als Groot Welsden, Klein Welsden, Termaar en Bruisterbosch - met oude monumentale boerderijen - als parels in het landschap. In de kern van Margraten vindt u een historische kerk Sint-Margarita, een driehoekig plein en kleine dorpswinkels. Op circa twee kilometer van het dorp ligt de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland, waar 8301 militairen rusten. Daar wordt u vanaf de ingang naar het Ereplein geleid. Op de ´Wall of the Missing´, de muren aan weerszijden van het Ereplein, staan de namen van 1722 vermiste Amerikaanse militairen.

Schin op Geul

Heerlijk fietsen en wandelen? Vanuit het schilderachtige dorp Schin op Geul wandelt u in een half uur naar het prachtige middeleeuwse Kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg. Naast het kasteel ligt de prachtige heemtuin ´Kasteeltuin Oud-Valkenburg´, een oase van groen in een monumentale omgeving. Natuurlijk kunt u ook een bezoek brengen aan het Kasteel Genhoes, het voormalige stamkasteel van de Heren van Valkenburg. Een echte aanrader is een wandeltocht door natuugebied het Gerendal, waar u de prachtige orchideeëntuin en een grazende kudde Mergellandschapen kunt bekijken. Of verken het Zuid-Limburgse heuvelland op de fiets: kom langs kruizen en kapellen, schitterende kastelen en charmante dorpen!

Camping Gulperberg

De mooi aangelegde familiecamping Gulperberg ligt op circa 3 kilometer afstand van de plaats Gulpen. Voor kinderen is er op de camping een buitenzwembad en een ruime speeltuin aanwezig. Tijdens de schoolvakanties is er ook een enthousiast animatieteam, met spelletjes en sportieve activiteiten voor de jeugd. Beklim de nabijgelegen Gulperberg of breng vanaf de camping een bezoek aan Valkenburg (12 km), Maastricht (20 km) of Aken (20 km).

De bruisende stad Maastricht leent zich perfect voor een dagje shoppen, een weekend weg of een heerlijke campingvakantie!