Ploegleider Henk bouwt tenten af: ,,Ik kom overal"

Henk Hoogkamp geniet op een bijzondere wijze van zijn pensioen. De ploegleider van Rent-a-Tent komt in alle uithoeken van Europa: van het Zeeuwse Oostkapelle tot aan Brežice, Tirol en de Costa Brava. ,,Het is geweldig om te doen, ik heb veel vrijheid en kom overal", zegt Henk opgetogen.

Henk Hoogkamp
Bungalowtent Blue in de sneeuw
Domaine de Chalain

Europa

Nu de gepensioneerd planner van zijn pensioen geniet, heeft hij alle tijd om een paar weken van huis te zijn. Aankomende week vertrekt de Doesburgenaar voor zijn achtste ronde richting de Provence, waar hij met een ploeg van vijf man aan de slag gaat op camping Château des Marais, Le Fréjus en Sérignan Plage. ,,Wat mijn favoriete ronde is? Spanje! Een mediterraan klimaat, heerlijk eten en een echt vakantiegevoel…”, aldus Henk.

Matrassenronde

Bijzonder is dat de ploegleider deze zomer matrassen bracht naar camping Beauregard, Fayolan, Domaine de Châlain en Le Fréjus in Frankrijk. ,,Via een aantal beheerders (gastheren- en vrouwen) hoorde ik dat er behoefte was aan nieuwe(re) matrassen. Toevallig was ik op dat moment zelf in de Jura en omdat ik niet zeker wist of er matrassen op voorraad waren, belde ik eerst even naar Markelo om te overleggen."

,,Vervolgens reden mijn vrouw en ik met de nieuwe matrassen naar de campings in Frankrijk, waar beheerders en gasten van Rent-a-Tent verbleven. Bij aankomst kregen we gelukkig veel hulp van de beheerders, die ons enorm gastvrij ontvingen. Wij haalden voor hen de matrassen uit de bus, zij sleepten ze heel vrolijk de tenten in”, vertelt Henk enthousiast.

,,Leuke invulling van de dag”

Sinds 2009 is de voormalig planner met veel plezier actief bij Rent-a-Tent. ,,Mijn vriend en ik hoorden dat Rent-a-Tent op zoek was naar tentenbouwers. Een kans die op het juiste moment voorbijkwam: ik was namelijk net met pensioen gegaan en had veel vrije tijd over. Het leek mij wel iets om naar het buitenland af te reizen en actief bezig te zijn in een ploeg, vertelt Henk. ,,Al gauw werden we gebeld en mochten we langskomen.”

In het voorjaar van 2009 begint hij aan zijn eerste campingronde. ,,We waren met een ploeg van zeven à acht man aan het werk op camping De Krim op Texel. Daar werd ik ingewerkt door een aantal ploegleiders. Het was vooral fysiek wel even wennen, maar gaandeweg ging het steeds beter. Het waren vier geweldige dagen!”, blikt Henk terug.

Raakvlakken

Vijf jaar geleden wordt één van de ploegleiders, een vriend van Henk, onverwacht ziek. Henk besluit zijn hulp aan te bieden en wordt ploegleider. ,,Ik wilde het wel een seizoen proberen.” Het werk bevalt: hij is het gewend om met verschillende mensen om te gaan. ,,Eigenlijk ben ik nooit gestopt, omdat het ontzettend leuk is om ploegleider te zijn en het veel raakvlakken heeft met de logistiek. Zo voerde ik als planner functioneringsgesprekken met monteurs, nam ik klachten van klanten in ontvangst en stelde ik aan de hand daarvan een planning op. Als ploegleider doe ik dat in feite ook, maar dan op een camping”, zegt hij met een lach.

,,Als tentenbouwer moet je het in elk geval leuk vinden om in een team te werken. Als de sfeer in het team goed is, loopt het vaak wel. Ook sociaal zijn is belangrijk, evenals technisch inzicht, flexibel zijn en openstaan voor feedback. Maar vergeet ook een goede conditie niet”, zegt hij. ,,Je bent namelijk continu in beweging. Ook moet je er goed tegen kunnen om lang van huis te zijn: één ronde duurt gemiddeld drie tot vier weken. Het is trouwens erg fijn dat er een kok met ons meereist. ’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds staat er altijd een heerlijke maaltijd voor ons op tafel!”

Recht in de ogen

,,Op de eerste werkdag spreken we met elkaar af wie verantwoordelijk is voor welke taak. We doen alles samen: van haringen uit de grond halen tot het opbergen van de tenten", vertelt Henk, die van 9.00 uur tot 17.00 uur in touw is. ,,'s Avonds eten we samen, daarna gaan we meestal dobbelen of leggen we gezellig een kaartje”, vertelt hij vrolijk. Dat levert soms komische taferelen op. ,,Ooit sliep ik tijdens een campingronde met twee man in een tent en voelde ik iets bovenop mij springen, waardoor er een lampje aansprong. Opeens zag ik een vos, die mij recht in de ogen aankeek! Niemand geloofde mijn verhaal, totdat de tentenbouwers de volgende dag vossen in het veld zagen lopen. Bleek mijn verhaal toch waar te zijn…”, zegt de ploegleider met een lach.

Af en toe komt de ploegleider voor lastige situaties te staan. ,,Het is slim om gebruik te maken van talent! Of iemand nu graag kookt of liever een tent opzet: als diegene maar plezier heeft in zijn werk… Iedereen draagt op zijn of haar manier een steentje bij”, benadrukt Henk.

,,Of ik in 2020 weer aan de slag ga?” Lachend: „Zolang mijn gezondheid het toestaat, blijf ik actief!

Opbouw bussen

Op- en afbouwen van tenten

Wilt u meehelpen met de opbouw en de afbouw van onze tenten? En bent u minimaal 3 weken beschikbaar van maart t/m juni en/of van eind augustus t/m oktober?

Vragen beheerders Rent-a-Tent receptietent

Beheerders voor campings gezocht

Wij zijn op zoek naar beheerders voor onze accommodaties op diverse campings in heel Europa. Bent u in de periode van april t/m oktober minstens 10 aaneengesloten weken beschikbaar en u houdt van het camping leven? Bekijk dan nu de vacature!

beheerders rat receptietent

Beheerder van de Maand

In de rubriek ‘Beheerder van de Maand’ zet Rent-a-Tent iedere maand beheerders in de spotlights. Lees hier de mooiste verhalen van onze beheerders!