Tentenbouwer én beheerder

Elk seizoen zijn circa driehonderd beheerders en tentenbouwers actief voor Rent-a-Tent, waarvan een grote groep al jaren aan het bedrijf verbonden is. Eén van hen is de 69-jarige Gerrit ter Maat uit Aalten, die heeft opgebouwd op camping De Molenhof in het Twentse Reutum. ,,Slecht weer hoort er gewoon bij, ik beschouw het als een uitdaging!”

Beleving

Het is een onstuimige dag in maart: koud, nat en guur. Terwijl een gezelschap van zes mannen en één vrouw druk in de weer is met het opzetten van de tenten, springt tentenbouwer Gerrit Ter Maat de bus in. Aan hem de schone taak om de inventaris uit de opslagruimte naar de camping te vervoeren. Hij ervaart de campingrondes, de dagen waarop de tenten op- en afgebouwd worden, als een echte beleving. ,,Slecht weer hoort erbij, ik beschouw het gewoon als een uitdaging. En het is heerlijk om op een camping te werken: je werkt in de buitenlucht en bent onder de mensen. En je blijft er lekker fit bij, ideaal op mijn leeftijd”, zegt de 69-jarige Gerrit met een grote grijns op zijn gezicht.

Bij de opslagruimte voelt hij zich als een vis in het water. Met ogenschijnlijk weinig moeite tilt de gepensioneerde gereedschapsmaker allerlei zware objecten de bus in: loodzware koelkasten en parasolvoeten, maar ook skottelbraaien en gigantische schuimrubberen matrassen. Binnen een mum van tijd trekt hij zijn jas uit. ,,Je loopt en tilt er wat af als tentenbouwer. Een goede conditie is dus zeker niet verkeerd. En het helpt ook als je een beetje handig bent, bijvoorbeeld om een tentzeil te repareren.”

Brandschoon

Eenmaal terug op het kampeerterrein valt de regen met bakken uit de hemel. De tentenbouwers slepen met man en macht het ‘grote materiaal’ de tenten in en laten zich letterlijk en figuurlijk niet uit het veld slaan. ,,Nu kun je er misschien nog niet zoveel van voorstellen, maar als de vakantiegast straks de tent binnenkomt kan de vakantie gelijk beginnen. Alles is dan brandschoon en volledig ingericht, mét keuken en slaapcabines”, legt Gerrit uit.

Gerrit schroomt er niet voor om de handen flink uit de mouwen te steken en heeft een belangrijk doel voor ogen: ,,Aan het eind van de week moeten hier dertien bungalow- en GlamLodge tenten staan”, vertelt hij terwijl hij vanuit de bus een aantal tenten aanwijst. De gepensioneerd gereedschapsmaker benadrukt dat elke tentenbouwer zijn of haar eigen specialiteit heeft. ,,Je kan én hoeft heus niet overal goed in te zijn. De één zet razendsnel tenten op of versleept met het grootste gemak zware tentzakken en koelkasten. En de ander kookt weer de sterren van de hemel”, zo legt hij enthousiast achter het stuur uit. ,,Kijk, deze mannen hebben vanmorgen al drie tenten opgezet”, zegt hij trots.

Operatie

Tijdens de campingrondes komt de Achterhoeker in alle uithoeken van Europa: van de Zeeuwse kust tot aan Tirol en van het Sloveense Catež ob Savi tot de Franse Pyreneeën. Zijn ‘campingavontuur’ begon in 2012, het jaar waarin Gerrit met zijn vrouw Bea de Vakantiebeurs in Utrecht bezoekt. Totaal onverwacht stuitte het duo op een stand van Rent-a-Tent. ,,Dit kwam zomaar ineens op ons pad. We gaven ons op als beheerder en mochten vervolgens elf weken naar het Gardameer. Onze wereld werd daardoor ineens veel groter. Nog steeds doen we dit met veel plezier”, zo beschrijft Gerrit vrolijk. De tentenbouwer hield altijd al van vakantie: zeventien jaar achter elkaar ging hij met zijn vrouw en kinderen naar Italië.

Sinds 2017 is de zestiger zowel actief als beheerder én tentenbouwer. Een functie die grotendeels in de buitenlucht wordt uitgevoerd en qua fysieke inspanning ‘zwaarder’ is dan het beheerderschap. Op reis ziet Gerrit van alles aan zich voorbij trekken: schaapskuddes en gletsjers, de Zeeuwse kust en de Toren van Pisa. ,,Het is toch leuk als je in Pisa bent, je gelijk even de toren kan beklimmen: dat maakt het tot een onvergetelijke ervaring."

Terrasje pakken

Meestal gaat zijn vrouw Bea op campingronde mee. ,,Samen beleven geeft extra plezier. Mijn vrouw heeft reuma en mag daardoor niet al te zwaar werk verrichten. Ze gaat daarom als kok met ons mee en dat doet ze met heel veel plezier. Overigens kunnen we alle handjes goed gebruiken, want dagelijks drie maaltijden voor acht man verzorgen is een fikse klus!”

Zijn ploegmaten kent hij door en door. ,,Het leuke is dat we in dit team alles samendoen en daardoor weten we precies wat we aan elkaar hebben. Natuurlijk is het hard werken, maar het is ook enorm gezellig: na een tijdje keren de vaste grappen terug. En als er tijd over is doen we leuke dingen: we gaan bijvoorbeeld uit eten of pakken een terrasje”, zegt hij vrolijk. Voor één campingronde is hij gemiddeld vier tot zes weken onderweg. ,,Je sociale leven komt weliswaar wel even op een lager pitje te staan, aangezien je een langere tijd ver van huis bent. Maar dat weegt lang niet op tegen de gezellige sfeer die er binnen het team hangt”, zo sluit hij vrolijk af.

Gerrit Ter Maat 4

Beheerder en tentenbouwer Gerrit ter Maat

Gerrit ter Maat (links) voelt zich thuis bij Rent-a-Tent.

Opbouw afbouw Rent-a-Tent bus

Afbouwen van tenten

Wilt u meehelpen met de opbouw van onze tenten vanaf medio maart t/m begin mei en/of de afbouw vanaf eind september t/m begin november?

Beheerders busje RAT op Beekse Bergen

Beheerders gevraagd

Wij zoeken actieve, ouderen, die graag hun vrije tijd op een camping doorbrengen en daarbij plezier hebben om als beheerders te fungeren. Dit kan als vakantiewerk in het binnen- en buitenland.

Opbouw Bungalowtent Blue medewerker

Interesse of meer weten?

Bellen: 0547 - 36 70 41
Mailen: logistiek@vakantieplezier.nl