Afbouwseizoen in volle gang

Ploegleider Jacques Weg: "Ieder pakt zijn eigen plek"

Tentstokken loshalen, tentzeilen opvouwen en haringen uit de grond halen? Vele handen maken licht werk tijdens de afbouwdag op camping De Kattenbergse Hoeve. ,,Voor ons is dit routine. Ieder pakt zijn eigen plek!” zegt een trotse ploegleider Jacques Weg.

Tentenbouwer Jacques camping de Kattenbergse
Afbouw camping Kattenbergse Hoeve
Camping de Kattenbergse Hoeve Afbouw

Operatie afbouw

Op een stralende herfstdag in oktober steken de vier tentenbouwers van Rent-a-Tent flink de handen uit de mouwen. De slaapcabines hangen uit, de haringen zijn uit de grond getrokken en de slikranden liggen al in de zon te drogen. Rond de klok van tien liggen de mannen ruim voor op schema. Ze hebben slechts één doel voor ogen: het afbouwen van vier Bungalowtenten Blue.

,,Voor ons is dit routine"

In de loop der jaren hebben de fanatieke tentenbouwers van Rent-a-Tent de nodige kennis en ervaring opgedaan. Inmiddels weten ze waar iedereen goed in is: van tenten op- en afbouwen tot met de bus rijden en meehelpen in het magazijn. ,,Voor ons is dit routine. Ieder pakt zijn eigen plek!” onderstreept Jacques.

Souvenirs

Tijdens het uitschudden van de zeilen toveren de mannen allerlei ‘herinneringen’ tevoorschijn: haarborstels en elastiekjes, maar ook kinderspeelgoed en snoeppapiertjes. ,,Je ziet het, tijdens het opruimen komen we echt van alles tegen. Soms ook waardevolle spullen als mobiels en sieraden, dan proberen we de eigenaar te achterhalen”, vertelt Jacques.

,,Ik wilde graag actief blijven”

Al jaren is de gepensioneerd elektricien actief voor Rent-a-Tent. ,,Een jaar of zeventien geleden vroeg een vriend aan mij of ik ‘mee wilde helpen met het afbouwen van tentjes in de Jura. Het leek mij wel iets: ik ging net met pensioen en wilde graag actief blijven. Mijn vrouw was ook twaalf jaar actief als kokkin en afbouwhulp en daar kijkt ze heel leuk op terug!" Inmiddels is Jacques in heel wat landen in touw geweest: ,,Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook België, Duitsland en Nederland."

Inspectie

Even daarvoor zijn de tenten door Jacques en zijn collega Eddy Smith aan een grondige inspectie onderworpen. De tentenbouwers werken stapsgewijs en sorteren bovendien al het materiaal op kleur en soort. ,,We lopen alles na: van het dak tot de rits. Als de rits rafelig wordt, is het misschien tijd om deze te vervangen. Afhankelijk van het weer en de locatie van de tenten is er veel poetswerk, onder andere de kuipen en de zwarte zeilen. Natuurlijk moeten de tenten voor onze vakantiegasten tiptop in orde zijn, ze moeten bijvoorbeeld geen natte voeten krijgen”, benadrukt hij. ,,Daarna halen we pas de bus op en bergen we de inventaris schoon op in de opslagruimte.”

Waaiervorm

Tentenbouwers Johan Meyer (73) en Bennie van Schaik (64) lopen met een snelle tred naar het magazijn, waar ze de kampeermatrassen één voor één neerleggen op de spiralen. ,,Zo blijven ze mooi schoon en krijgt schimmel geen kans. Overigens heeft deze opslagruimte iets meer plek, dus mogen we qua volgorde wat afwijken,” legt tentenbouwer Bennie uit. Hij is net terug van een afbouwronde in de Franse Jura. ,,Daar ging ik aan de slag op camping Beauregard, Domaine de Châlain en Fayolan.” Zijn collega Johan demonstreert in het magazijn de wappertechniek. Hij pakt de matrassen op, schudt ze vakkundig en legt ze gewaaierd weer op elkaar. ,,Zo haal je ze er volgend jaar een stuk sneller uit!”

Belangrijke schakel

Als een belangrijk onderdeel niet door de beheerder gerepareerd kan worden, roept Rent-a-Tent een tentenbouwer op. Die rijdt vervolgens naar de camping toe om de tent te repareren. Dat kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. ,,Uiteraard proberen we in één ronde zoveel mogelijk campings te combineren”, vertelt Jacques. Volgens de ploegleider vormen de beheerders een belangrijke schakel in het op- en afbouwproces. ,,Als ze de gastententen netjes opgeruimd achterlaten en de slaapcabines uithangen kunnen wij snel door, dat scheelt enorm veel tijd”, aldus Jacques. De ploeg van Jacques werkt niet met scheerlijnen. ,,Wij spannen de tent met een spanijzer. Zo blijven de tentzeilen mooi strak staan en struikelt er geen enkele vakantiegast over de scheerlijn.”

Handige trucs

,,Van meelopen met ervaren tentenbouwers leer je het meest. Overal zijn handige trucjes voor bedacht”, legt Jacques uit terwijl hij in één van de vier tenten enthousiast naar stelringen met bouten wijst. ,,Kijk, deze ringen hangen we altijd naar boven. Als de tentenbouwers volgend jaar hier mee bezig gaan, weten ze precies waar deze stok moeten hangen”, zo verklapt hij.

,,De mannen hebben goed gewerkt"

Het is tijd om uit te blazen. De mannen trekken hun werkhandschoenen uit en ploffen neer op een witte campingstoel, om vervolgens gemoedelijk samen te keuvelen. Als de koektrommel opengaat en de koffie wordt ingeschonken hangt er een rustige en gemoedelijke sfeer en blikt Jacques onder een stralende herfstzon in alle stilte terug op een geslaagde afbouwdag. Aankomende week vertrekt hij naar Zeeland om camping De Pekelinge 'winterklaar' te maken. ,,De mannen hebben goed gewerkt en de tenten hangen lekker in de zon te drogen. Fijn, want nu is de kans op materiaalpech minimaal", aldus een trotse ploegleider.

Afbouw camping Kattenbergse Hoeve

Video De Kattenbergse Hoeve

Vele handen maken licht werk tijdens de afbouwdag op camping De Kattenbergse Hoeve in Markelo. Bekijk de video!

Camping de Kattenbergse Hoeve Jacques Weg

,,Overal is de bodem weer anders"

Jacques schenkt tijdens het opbouwen veel aandacht aan de bodemsoort op de campings. ,,In Zeeland zit de bodem vol klei en werk ik met houten haringen. En in rotsachtige delen van Frankrijk gebruik ik juist korte, ijzeren haringen, anders krijgen we ze met geen mogelijkheid de grond in!”

Opbouw bussen

Opbouwen en afbouwen van tenten

Wilt u meehelpen met de opbouw en de afbouw van onze tenten? Lees dan nu de vacature en wie weet gaat u de volgende keer mee op reis door Europa!

Vragen beheerders Rent-a-Tent receptietent

Beheerders voor campings gezocht

Wilt u beheerder worden bij Rent-a-Tent? Bekijk de vacature!

beheerders rat receptietent

Beheerder van de Maand

In de rubriek ‘Beheerder van de Maand’ zet Rent-a-Tent iedere maand beheerders in de spotlights. Lees hier de mooiste verhalen van onze beheerders!