VakantieVerhaal: "De Alpe d'Huez is voor ons een sportieve uitdaging"

Lopend, rennend of fietsend de Alpe d’Huez trotseren? Vakantiegasten Peter en Ine Opten kampeerden vijf jaar pal tegenover de legendarische Alpe d’Huez in Bourg d’Oisans. ,,Als je daar op grote hoogte fietst, kom je echt in Tour de France sferen!" zegt vakantiegaste Ine.

Franse Alpen
Franse Alpen beheerder Peter Opten
Monument Pantani Alpe d'Huez

La Marmotte & Tour de France

Op de Alpe d’Huez, een bekende berg in de wielerwereld, hebben heel wat Nederlandse Tourrenners als Joop Zoetemelk en Peter Winnen prachtige overwinningen behaald. De 1860 meter hoge berg is eveneens het startpunt van cyclosportive La Marmotte, door veel wielrenners gezien als de tocht der tochten. Ook mythische cols als de Col du Glandon en Col de Galibier trekken jaarlijks duizenden wielerfanaten naar Bourg d’Oisans. Deze bergplaats in de Franse Alpen staat ook wel bekend als het 'Mekka' voor fietsers.

Perfecte uitvalsbasis

Ine’s man Peter is liefhebber van de sport, maar dat is niet de enige reden waarom het stel vijf zomers aan de voet van de Alpe d’Huez doorbracht. ,,In 2014 kampeerden Peter en ik voor het eerst tegenover de ‘Nederlandse’ Tourberg, in de Franse Alpen vlakbij camping les Castels Le Château de Rochetaillée”, zegt Ine enthousiast. ,,Wij kozen onze camping dus echt op uit op het ‘klimgehalte,” vertelt Ine.

Alpe d'Huez & Col du Télégraphe

Ze blikt met een warm gevoel terug op haar belevenissen op de berg: ,,Mijn man Peter, een fervent wielrenner, fietst al dertig jaar met veel plezier Franse bergen op als de Alpe d’Huez en de Col du Télégraphe. De laatste berg telt veertien haarspeldbochten en heeft een stijgingspercentage van tien procent… Bourg-d’Oisans is dus de perfecte uitvalsbasis voor sportieve fietstochten.”

Berg op, berg af

,,Mijn man en ik zijn altijd al wielerfanaten geweest, we houden wel van een sportieve uitdaging. Het landschap van de Franse Alpen is daarnaast zo ontzettend puur en overweldigend mooi! Als je bergop fietst, voel je jezelf zo nietig…” Nadat Ine een aantal jaar geleden haar racefiets aan de wilgen hing, besloot ze actiefoto’s van haar man op de berg te maken. ,,Mijn man traint het hele jaar door en het klimmen geeft hem echt een kick. Als je daar op grote hoogte fietst, kom je echt in Tour de France sferen!”

Marco Pantani Monument

Ze maakten aan de noordkant van de Galibier ook een foto van het Marco Pantani Monument, een gedenkteken ter nagedachtenis aan de Italiaanse wielrenner Marco Pantani (1970-2004) die op deze zeer gevreesde beklimming de basis legde voor zijn latere touroverwinning. Omdat deze overwinning van Pantani gezien wordt als één van zijn grotere overwinningen, wordt de Italiaanse renner juist op deze Franse berg geëerd. ,,Op de plaat van het monument staat 'Pantani forever."

Hoogteziekte

Ine raadt sportfanaten aan om – bij aankomst op de camping – eerst even te acclimatiseren. ,,Onze camping lag op 700 meter hoogte. Je kan je direct helemaal uitleven, maar het is beter om eerst even een paar uur aan de hoogte te wennen. Af en toe kregen vakantiegasten last van hoogteziekte. Hoe je dat merkt? Je wordt bijvoorbeeld duizelig, krijgt hoofdpijn of slaapt slecht.”

Pleegzuster Bloedwijn

De Limburgse herinnert zich een sportief clubje fietsers uit Brabant. ,,De mannen kwamen aan op de camping en sprongen al vrij snel daarna op de fiets. Toen één van hen last had van hoofdpijn en terugkwam, bood ik hem een sportdrankje aan. Daar was hij erg blij mee. De inname van suiker helpt namelijk heel goed tegen een slap en duizelig gevoel! Al gauw stond ik op de camping bekend als ‘Pleegzuster Bloedwijn', zo vertelt ze met een lach.

Autopech

Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ zagen Peter en Ine elk jaar honderden fanatiekelingen de legendarische Alpe d’Huez zes keer beklimmen en afdalen. ,,Omdat een groot aantal deelnemers van de Alpe d'HuZes elk jaar in juni in de buurt van de berg kampeert, raakten Peter en ik vanzelf bij het goede-doelen-evenement betrokken. Als de kampeerders onverwacht autopech kregen, brachten wij hen - tot hun grote blijdschap - met onze auto naar de start!" Ze vervolgt: ,,Als je de deelnemers en vrijwilligers bovenop de berg in actie ziet, tref je een sfeer van saamhorigheid aan die ongekend is."

Nationaal Park Les Écrins

Als het aan Ine lag, zou ze voor een leuke vakantie ‘elk moment’ terugkeren naar de Franse Alpen. ,,Vanwege mijn gezondheidstoestand doe ik het nu iets rustiger aan. Maar zodra de kans zich voordoet, gaan Peter en ik zo weer terug. Misschien wel weer als beheerder… In het gebied vind je allerlei uitdagende fiets- en wandelroutes en in Nationaal Park Les Écrins kan je zelfs steenbokken, marmotten en moeflons spotten”, verklapt de Limburgse.

Vakantieverhalen

Lees de mooiste en bijzonderste verhalen van onze vakantiegasten!

Fietsen (foto Peter Opten)

Onverwachte ontmoeting

Sinds enkele jaren zijn vakantiegasten als beheerders actief voor Rent-a-Tent. ,,Op een camping in Annecy kwamen Peter en ik bij toeval een vriendelijk echtpaar tegen, die aan het werk ging voor een touroperator. ‘Kom een kop koffie bij ons drinken, dan leggen wij jullie alles uit over het beheerderswerk’, zeiden ze. Daar hebben we tot op de dag van vandaag geen spijt van!”

Alpe d'HuZes vrij gebruik naam fotograaf Erwi

,,Ze straalden zo’n gevoel van verbondenheid uit”

Ine herinnert zich een bijzonder gezin van drie, dat op de Alpe d’Huez hun 25ste huwelijksdag vierde. ,,De vader van het gezin vocht actief tegen de ziekte kanker en zijn gezondheid was dermate verslechterd, dat ze tijdens de Alpe d’HuZes samen afscheid namen van de berg. Het gezin straalde zo’n gevoel van verbondenheid uit en gaf ons hoop… Toen wij hen bloemen en een bruidstaart gaven, namen ze die met grote dankbaarheid in ontvangst. Dat moment blijft ons altijd bij…”, zegt ze met enige ontroering in haar stem.

Camping Chateau de Rochetaillee

Camping les Castels Le Château de Rochetaillée

Charmecamping in de Franse Alpen, gelegen aan de voet van de wereldberoemde Alpe d'Huez.

Franse Alpen

Vakantie in de Franse Alpen

Alle ingrediënten voor een sportieve vakantie zijn hier voorhanden: van indrukwekkende Alpentoppen tot watervallen, gletsjers en blinkende stuwmeren.

Saint Tropez

Campingvakanties in Frankrijk

Frankrijk, onder Nederlanders al jaren één van de populairste vakantiebestemmingen, biedt een scala aan mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie!

Fietsers camping Chateau de Drancourt

Kamperen en fietsen

Stap op uw fiets en ga lekker de natuur in tijdens een vakantie op een camping van Rent-a-Tent in Europa.

Fietsen en wandelen tijdens uw vakantie

Ontdek de leukste fiets- en wandelplekken

Wilt u tijdens uw vakantie de leukste fiets- en wandelplekken ontdekken?