VakantieVerhaal: Afdalen in de grotten van Postonja

Een ontdekkingstocht in een magische plek? Vakantiegast Yvonne van der Velde kampeerde in Kroatië, maar ontdekte in Slovenië de grotten van Postonja. Ze vertelt enthousiast: ,,We gingen behoorlijk diep de grond in. Vervolgens reden we onder de druipstenen door..."

Camping Polari stacaravans
Safaritent Almond camping Polari foto Deborah
Kroatië VakantieVerhaal camping Polari

Met de trein de grot in

Eind september ging Yvonne samen met haar man in het Sloveense Postonja op zoek naar de langste grot van het land. Een treintje nam het stel – dat op de terugreis was naar Kroatië – ruim vier kilometer de grot in, waarna ze de 20.570 meter lange grot te voet verkenden.

De miljoenen jaren oude stalagmieten, stalactieten en kamers van de grotten van Postonja maakten veel indruk. ,,Mijn man en ik hebben samen al veel grotten bezocht, maar de grotten van Postonja zijn andere koek”, zegt Yvonne met een lach. De speciale trein bracht ze langs donkere stukken én grote, indrukwekkende rotsformaties. ,,We gingen behoorlijk diep de grond in. Vervolgens reden we onder de druipstenen door...”, vertelt Yvonne enthousiast.

,,De wolkenkrabber is een echte aanrader"

De Noord-Hollandse omschrijft de op één na oudste druipsteengrot ter wereld als ‘enorm groot’ en ‘indrukwekkend.’ ,,Het is daar zo ontzettend prachtig. We zagen hele grote en bijzondere beelden als de wolkenkrabber, die miljoenen jaren oud is." De oudste druipsteen uit de grot is een echte aanrader”, aldus Yvonne. Af en toe stopten ze voor uitleg. Bijvoorbeeld over de beruchte grottenolm: de zeldzame roze salamander die in de grotten van Postonja leeft en op het stadssymbool van Postojna prijkt. ,,Dat was erg interessant”, blikt ze opgetogen terug.

Spectaculaire grotten

,,Het was er op dat moment helemaal niet koud, omdat de temperatuur in de grot constant bleef. Ik kon dus gewoon in een T-shirt rondlopen. Of er iemand bang was tijdens de rondleiding? Eigenlijk niemand! Grote delen van de grot waren verlicht, alles was dus goed zichtbaar en ook goed aangegeven op schermen."

Vlakbij de Sloveense hoofdstad Ljubljana spotte het stel op grote reclameborden langs de snelweg de Postonja Cave. ,,Op de terugweg naar Nederland kwamen we er praktisch langs, dus zouden we geen omweg maken. Ik kan het echt iedereen aanraden”, aldus Yvonne. Ze omschrijft de klim naar de spectaculaire grotten als ‘pittig.’ ,,Als je wat slechter te been bent kun je beter niet naar de grotten toegaan”, geeft ze als tip mee.

Nazomeren in Kroatië

Kroatië leek hen het perfecte vakantieland om heerlijk na te zomeren. Door enthousiaste verhalen van vrienden en bekenden waren ze erg benieuwd geworden naar het bijzondere vakantieland aan de Adriatische Zee. Yvonne legt uit: ,,Zo’n dertig jaar geleden brachten we er onze zomervakantie al eens in Kroatië door, dat was destijds onderdeel van voormalig Joegoslavië. Omdat we dit jaar pas later in het jaar op vakantie gingen en nog even wilden nazomeren met zon, zee en strand, speuren we het internet af. Bewust of onbewust kwamen we toch weer uit op Kroatië!”

Ze pakten hun koffers in en reden met de auto naar het vakantieland. Daar zagen ze bij, kleine restaurantjes in nostalgische dorpjes, speenvarkens aan het spit hangen. ,,Een bijzonder gezicht, zoiets vind je in Nederland niet gauw. De Kroaten zijn heel beleefd en vriendelijk, ze zijn bereid om je te helpen. Ze spreken ook Duits, dat is erg prettig”, aldus Yvonne. Tijdens de zonnige vakantieweek op camping Polari in Istrië steeg de temperatuur tot boven de dertig graden. ,,De Safaritent Almond is een heerlijke tent, maar door de felle zon konden we wel wat verkoeling gebruiken. We waren erg blij met de ventilator!” aldus Yvonne.

Pittige work-out

Het koppel is avontuurlijk aangelegd: voor een stukje tastbare geschiedenis bezochten ze het prominentste gebouw van Rovinj: de Sint-Eufemiakerk. ,,We gingen het kerkje in en keken onze ogen uit. Alles was enorm goed bewaard gebleven en binnen lag er zelfs een gebalsemd lichaam”, aldus Yvonne. Ze doelt op St. Eufemia, de beschermheilige van de stad Rovinj wiens stoffelijke resten in een marmeren sarcofaag bewaard worden.

In Rovinj beklommen Yvonne en haar man de 61 meter hoge toren van Sint-Eufemia. De hoogste klokkentoren van Istrië staat bovenop een heuvel aan de westkant van de stad en is fraai versierd met een koperen beeld van St. Eufemia. ,,Een flinke beklimming. En het was even uitpuffen, maar eenmaal boven hadden we een fantastisch uitzicht over de zee en de eilandjes voor de kust!”

Foto header: Jantina Top

Meer van Bled in Slovenië

Campingvakanties Slovenië

Slovenië staat bekend als “Het groene hart aan de zonnige zijde van de Alpen” en wordt ook wel het groene Middellandse zeegebied genoemd.

Kampeervakantie Istrië

Vakantie Istrië

Azuurblauwe baaien, grillige rots- en kiezelstranden, levendige badplaatsen en groene pijnbomen: Kroatië is een waar vakantieparadijs.

Camping Bled

Camping Bled

  • Gelegen aan een fraai meer
  • Bijzondere plek
  • Uitstekende wandelmogelijkheden
  • Zwemmen in het meer
  • Groene, rustige camping
Camping Polari kust

Camping Polari

  • Sfeervolle camping aan zee
  • 2 km uitgestrekte kustlijn
  • Zwembad met groot ondiep gedeelte
  • Splash park met glijbanen
  • Uitgaanscentrum vlakbij