"Kamperen geeft ons een gevoel van vrijheid"

Gasten verwelkomen op een camping aan het schitterende meer van Bled? Het was de droom van Ans en Eric Maarse. Sinds 2019 beheren ze voor Rent-a-Tent vijftien campingaccommodaties in Slovenië.

Meer van Bled foto van Hermien
Boten aan het meer van Bled
Camping Bled

"Dít was onze kans!"

Begin juni streken Eric en Ans neer op camping Bled aan het meer van Bled, gelegen tussen Ljubljana en Jesenice. "In 2019 hadden we de keuze uit drie campings in Italië, Duitsland en Slovenië. Samen kozen we voor camping Bled in Slovenië, een mooie camping omringd door bossen. Daarnaast wilden we allebei altijd al een keer bij het meer van Bled kamperen, maar dat kwam er nooit van. Dít was onze kans!" In de jaren tachtig en negentig reisden ze, samen met hun kinderen, al heel Europa door. "Kamperen geeft ons een gevoel van vrijheid, want je bent namelijk niet gebonden aan één vaste plek. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt", aldus Eric.

Meer van Bled

Voor het tweede rij op verblijven de beheerders van Rent-a-Tent op de familiecamping in Bled-Gorenjska. "Vanaf de camping wandel je zo naar het meer van Bled toe, waar je in het helderblauwe water heerlijk kunt zwemmen. Het meer spreekt voor veel mensen wel tot de verbeelding. In het meer van Bled ligt namelijk een klein eiland met daarop een mooi oud kerkje. Rondom het meer is voor jong en oud van alles te beleven. Veel campinggasten zoeken de verkoeling op in het meer of maken ze bijvoorbeeld een wandeling of een mountainbiketocht langs het meer. Ook kun je zelf een roeiboot huren om naar het eiland en het Kasteel van Bled te varen."

Tentritsen repareren

Op de camping verrichten ze diverse klussen, van het verrichten van (tent)reparaties tot het in- en uitchecken van de gasten. Ze vormden het aanspreekpunt voor de gasten én verzorgden het onderhoud en de schoonmaak van vijftien bungalow- en lodgetenten. "We wilden alles klaarzetten en schoonmaken vóór de aankomst van de eerste gasten. Daarom vertrokken we begin juni uit Nederland. De huurtenten stonden er, want die had één van de opbouwploegen van Rent-a-Tent voor ons opgebouwd. Aan ons de schone taak om de inventaris in orde te maken en de tenten te reinigen."

Alle hens aan dek

Vooral de receptietent, de tent waarin ze de gasten ontvingen, was een grote klus: "Daar was veel kampeermateriaal in opgeborgen. Het is fijn werk en lichamelijk soms zwaar, dus het zeker handig om een goede conditie te hebben." Door het coronavirus was hun seizoen dit jaar anders dan anders. Op 15 juni versoepelde het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Slovenië tijdelijk van code oranje naar code geel. "In de eerste weken was het nog rustig op de kampeerveld. Begin juli kwam daar verandering in en was de wisselgraad hoog. Vanaf dat moment checkten steeds meer gasten in en uit en was het een paar dagen even alle hens aan dek."

Ontspannen sfeer

Ans omschrijft de sfeer op camping Bled als heel ´ontspannen.´ "Op zowel de camping als bij het meer van Bled heerste een ongedwongen sfeer en over het algemeen hielden de gasten zich keurig aan de coronaregels. De sanitairgebouwen werden twee à drie keer per dag schoongemaakt door de schoonmaakploeg. Alle contactpunten werden eveneens gedesinfecteerd, wat ons - én de meeste kampeerders - een veilig gevoel gaf", aldus Ans. Vanwege het coronavirus lieten de gasten hun tenten dit jaar vrij netjes achter. "Dat was heel prettig, want dat scheelde ons enorm veel tijd."

Een helpende hand

Vorig jaar assisteerden ze tijdens de ´matrassenronde´ een tentenbouwer van Rent-a-Tent, die de nieuwe matrassen kwam afleveren op camping Bled. Ans en Eric stapelden vervolgens alle matrassen op een kar, waarna ze een ronde maakten langs de tenten. ”Ze waren aan vervanging toe, waardoor de gasten maar wat blij waren! Met hun goedkeuring konden we alle matrassen in de slaapcabines neerleggen”, aldus Ans.

Onverwacht cadeau

De gastvrije beheerders halen hun plezier vooral uit het contact met de gasten. "Op de camping verkeren we bijna de hele zomer in vakantiestemming", legt Eric uit. "Als de gasten na een lange reis uit de auto stappen, vrolijken ze soms direct op en kan de vakantie gelijk beginnen! Altijd leuk, om zulke enthousiaste reacties te ontvangen”, zeggen de beheerders trots. "Van één gezin kregen we zelfs een bloemetje, omdat we voor hen vijf nachten hadden bijgeboekt. In de eerste instantie zouden ze doorreizen naar Kroatië, maar die reis moesten ze annuleren vanwege het aangescherpte reisadvies. Toen ze hoorden dat ze langer op camping Bled konden blijven, reageerden ze blij verrast!"

Google Translate

Het beheerderswerk is volgens Eric en Ans een leuke en bijzondere manier om mensen te leren kennen. ”De vakantiegasten kwamen deze zomer uit Litouwen, Italië, Nederland, Polen en Rusland, maar ook uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten”, zo blikken ze enthousiast terug. ”Naast Engels en Duits spraken we met een aantal gasten soms ook een beetje Spaans. Als ze ons niet konden verstaan, schakelden we over op de app van ´Google Translate´. Daardoor begrepen we elkaar vaak direct."

Bekende gezichten

Tijdens het seizoen verwelkomden ze een paar vertrouwde gezichten op camping Bled. "Naast onze oude buurman kampeerde ook een medewerkster van Rent-a-Tent met haar gezin op de camping. Als we elkaar tegenkwamen, raakten we gelijk met elkaar aan de praat. Heel gezellig! Ze vonden enorm het interessant om een kijkje achter de schermen te krijgen, omdat ze daarmee een goed beeld kregen van camping Bled en alle beheerderswerkzaamheden op de camping."

Meer van Bled

Het stel heeft zich prima vermaakt in Slovenië. "Overdag was het zo´n 32 graden, terwijl het ´s nachts afkoelde naar 18 graden. Al met al hadden we schitterend weer! Vanwege het coronavirus was het een stuk rustiger dan vorig jaar, waardoor we meer tijd over hadden om leuke dingen te doen. Wat we zoal gedaan hebben? We zijn een paar keer uit eten geweest en we hebben een paar mooie wandelingen gemaakt rondom het meer van Bled. Al met al kijken we terug op een fantastisch seizoen!"

Ervaring

Toen de mogelijkheid zich voordeed om bij Rent-a-Tent aan de slag te gaan, hoefden Ans en Eric niet lang na te denken. Eric: "In 2018 vond ik op internet een advertentie van Rent-a-Tent, waarin beheerders gezocht werden. Dat leek mij wel iets, omdat Ans en ik allebei ontzettend graag met gasten werken. Zelf hebben we vroeger jarenlang in de horeca gewerkt. Die ervaring komt ons in het beheerderswerk goed van pas!"

baai in Kroatie

Enthousiaste verhalen

Ans vertelt: "Vroeger gingen we in de zomervakantie vaak weg met de caravan. Onze pensionering leek ons het perfecte moment om een camper aan te schaffen! Eric en ik hebben in zes jaar tijd heel wat landen gezien, van Duitsland tot Italië en Kroatië. Met onze camper hebben we op allerlei camperplaatsen gestaan. Op het strand, maar ook in de haven en in de stad." In de binnenlanden van Kroatië reden ze over de heuvels en zagen ze hele oude huizen. "In sommige dorpen leek het wel alsof de tijd vijftig jaar had stilgestaan!"

Busje uitzwaaien beheerders Beekse Bergen

Beheerders gezocht

Wij zoeken actieve ouderen, die graag hun vrije tijd op een camping doorbrengen en daarbij plezier hebben om als beheerders te fungeren. Dit kan als vakantiewerk in het binnen- en buitenland.

Expeditie Oost Camping Fuussekaul Beheerders

Expeditie Oost op camping Fuussekaul

Expeditie Oost volgde in Luxemburg twee beheerders van Rent-a-Tent. Zij beheerden afgelopen zomer de tenten op camping Fuussekaul.

Foto: RTV Oost

VakantieVerhalen

VakantieVerhalen

Lees in de rubriek VakantieVerhalen de mooiste en bijzonderste verhalen van onze vakantiegasten.

Deze week: Gast van de maand oktober : "We gaan samen op vakantie"

Slovenie-meer van Bled

Tip van Eric en Ans

Boven het meer van Bled steekt een grote rots uit, met daarop het Kasteel van Bled. Als tip geven de beheerders mee: "Maak een rondvaart in een traditionele ´Pletna´, waarbij je door een roeier in een gondelboot naar het eiland wordt toegebracht."

Interieur Grand Lodgetent

Grand Lodgetent

In een luxe Grand Lodgetent wordt het kamperen echt een ware belevenis met een 'glamorous' tintje. Deze luxueus ingerichte 8-persoons lodgetent is voorzien van een keuken, badkamer en toilet.